Ο σκύλος κατάγεται από το λύκο και είναι Ευρωπαίος!

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, κατάγεται από λύκους που εξημερώθηκαν κάποια στιγμή στην Ευρώπη, πριν από 20.000 χρόνια, όπως διαπιστώνουν Αμερικανοί επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science.

Με την νέα αυτή μελέτη καταρρίπτεται η πεποίθηση ότι οι σκύλοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή.

"Οι αρχαίοι λύκοι της Ευρώπης έχουν άμεσους συγγενικούς δεσμούς με τους σκύλους, γεγονός που μας επιτρέπει να αντιστοιχίσουμε τη γενετική εξέλιξη αυτών των ζώων με την ιστορία της αρχαιολογίας", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου όπου έχουν βρεθεί τα παλαιότερα λείψανα σκύλων μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα με την έρευνα στη Μέση Ανατολή και την Κίνα δεν έχει βρεθεί κανένα λείψανο σκύλου παλαιότερο των 13.000 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το μιτοχονδριακό DNA (που μεταφέρεται από τη μητέρα) που βρέθηκε στα οστά δέκα λύκων και οκτώ σκύλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από την Ευρώπη. Όλα τα ζώα έζησαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και μάλιστα δύο ήταν ηλικίας άνω των 30.000 ετών. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτό το DNA με το γονιδίωμα 77 σύγχρονων σκύλων, 49 λύκων και κογιότ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί σκύλοι συνδέονται γενετικά με τους αρχαίους λύκους και τους σκύλους που προέρχονταν από την Ευρώπη. Δεν έχουν όμως πλέον καμία σχέση με τους σύγχρονους λύκους.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, θεωρούν ότι οι σκύλοι κατάγονται από τους αρχαίους ευρωπαϊκούς λύκους, ένα είδος που σήμερα έχει πλέον εκλείψει.

Η εξημέρωση του λύκου, του μεγαλύτερου σαρκοβόρου που εξημερώθηκε ποτέ από τον άνθρωπο, έγινε πιθανότατα από τις ομάδες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και όχι από τις μόνιμα εγκατεστημένες κοινότητες των καλλιεργητών.