Άνθρωπος και σκύλος: Ο δεσμός τους επηρέασε ακόμη και τα DNA τους

Ο δεσμός του ανθρώπου ειδικά με του σκύλου – από όλο το ζωικό βασίλειο- είναι αρχέγονος και μνημειώδης. Όμως μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το πόσο άρρηκτος είναι αυτός ο δεσμός ούτε καν το υποψιαζόμαστε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσαν ότι τα DNA των ανθρώπων και των σκύλων εξελίχθηκαν παράλληλα, μαζί και επηρεάζοντας το ένα το άλλο!

Τα γονίδια που κυρίως επηρέασαν το ένα είδος στο άλλο είναι αυτά που σχετίζονται με τη διατροφή, την πέψη της τροφής, τις μολύνσεις του οργανισμού αλλά και τις νευρολογικές λειτουργίες! Μάλιστα, η κοινή αυτή εξέλιξη συνεχίζεται επί χιλιάδες χρόνια.

Η αμοιβαία αυτή επιρροή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κοινό περιβάλλον το οποίο άνθρωποι και σκύλοι μοιράζονται από την αρχαιότητα.

Οι ερευνητές του Σικάγο εκτιμούν, σύμφωνα με το National Geographic, ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν κι έγιναν ζώα κατοικίδια πριν από 32.000 χρόνια, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τα 16.000 χρόνια που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Επίσης θεωρούν ότι ήταν στη νοτιοανατολική Ασία για πρώτη φορά και όχι στη Μέση Ανατολή που οι άνθρωποι έβαλαν στο σπίτι τους σκυλιά.

Το φαινόμενο αυτό της παράλληλης γονιδιακής εξέλιξης δυο ειδών είναι ιδιαίτερα σπάνιο στη φύση.