Οι αρκούδες επιστρέφουν στο Τσερνομπιλ

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν τα πρώτα ίχνη καφέ αρκούδων στην Αποκεκλεισμένη Ζώνη του Τσερνομπίλ (CEZ).

Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που αρκούδες εμφανίζονται στην περιοχή. Αν και είχαν εντοπιστεί ίχνη τους, κανείς δεν είχε καταφέρει να τις φωτογραφίσει.

Όμως οι κάμερες που έχουν βάλει οι επιστήμονες για να καταγράφουν τις επιδράσεις της ραδιενέργειας στην άγρια ζωή, κατέγραψαν εικόνες των αρκούδων.

Η CEZ οριοθετήθηκε μετά την τρομερή έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 1986. Το δυστύχημα θεωρείται η μεγαλύτερη πυρηνική τραγωδία στην ιστορία.

Τότε οι αρχές απομάκρυναν περίπου 110.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, δημιουργώντας μια ζώνη σε ακτίνα 30 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Όπως εξηγεί στο BBC ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Mike Wood του University of Salford, "βασικά επεξεργαζόμαστε το συμπέρασμα ότι όταν βγάζεις τους ανθρώπους από την εξίσωση, όταν η πίεση που προκαλούν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί απομακρύνεται, τότε κάθε ζώο που έχει πρόσβαση στην περιοχή ξαφνικά συναισθάνονται ότι δεν κινδυνεύουν από τους ανθρώπους".

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να βάλουν ειδικά κολάρα με GPS σε όσα ζώα μπορέσουν, για να καταγράψουν τις κινήσεις και τις συνήθειες τους αλλά και τις επιδράσεις της ραδιενέργειας πάνω τους.