Νέα “σαρκοφάγος” για το Τσερνομπίλ

Στην τελική φάση βρίσκεται το νέο προστατευτικό "κέλυφος" του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, που εξερράγη τον Απρίλιο του 1986 προκαλώντας ένα από τα σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα.

Μερικές εκατοντάδες οικοδόμοι εργάζονται καθημερινά σε δύο βάρδιες για να ολοκληρώσουν το νέο τσιμεντένιο περίβλημα του αντιδραστήρα No.4 .

Στόχος του έργου είναι να προστατευθεί η γύρω περιοχή για τα επόμενα 100 χρόνια ενώ το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, το φθινόπωρο του 2015.

Το εργοτάξιο θα έμοιαζε με κάθε άλλο, αν οι εργαζόμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να φορούν δοσίμετρα, με τα οποία καταγράφεται η πυρηνική ακτινοβολία.

Αν και η ακτινοβολία γύρω από τον αντιδραστήρα έχει μειωθεί εκατοντάδες φορές από το δυστύχημα τον Απρίλιο του 1986, εξακολουθεί να είναι ακόμα πολλαπλάσια του επιτρεπτού ορίου. Έτσι δεν επιτρέπεται στους εργάτες να δουλεύουν περισσότερο από δύο εβδομάδες το μήνα.

Η υψηλότερη ακτινοβολία καταγράφεται κοντά στους τοίχους της πρώτης σαρκοφάγου. Εκεί κοντά οι εργάτες επιτρέπεται να δουλεύουν μόλις 2–3 ώρες τη μέρα, κατασκευάζοντας τα θεμέλια ενός κτηρίου από όπου στο μέλλον θα γίνονται οι μετρήσεις ακτινοβολίας του αντιδραστήρα Νο.4.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μετά την ολοκλήρωση του έργου το φθινόπωρο του 2015 η Ουκρανία θα κληθεί να αναλάβει το τεράστιο κόστος για το Τσερνομπίλ. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία για διεθνή χρηματοδότηση.