Μπαταρία που παράγει ηλεκτρισμό από λύματα

Μια πρωτοποριακή φόρμουλα μπαταρίας που παράγει ηλεκτρισμό από λύματα δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Η νέα αυτή φόρμουλα βασίζεται στην εκμετάλλευση "καλωδιωμένων" μικροβίων που λειτουργούν ως μίνι-σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Τα μικρόβια αυτά απορροφούν και διασπούν φυτικά και ζωικά απόβλητα παράγοντας ρεύμα.

Όπως ελπίζουν οι δημιουργοί της φόρμουλας, στο μέλλον, θα μπορούν να αξιοποιούνται τεράστιοι όγκοι λυμάτων και οργανικών αποβλήτων προκειμένου να παράγεται ηλεκτρισμός.

Προς το παρόν πάντως, η καινοτομική μπαταρία βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός μικροσκοπικού πρωτοτύπου σε μέγεθος κυττάρου.

Η νέα μπαταρία διαθέτει απλό και ενεργειακά αποτελεσματικό σχεδιασμό, αλλά μένει να αποδειχθεί αν μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Οι μηχανικοί του Στάνφορντ που έκαναν την ανακάλυψη αισιοδοξούν ότι η μικροβιακή μπαταρία τους μπορεί να ξεκλειδώσει περίπου το 30% της δυνητικής ενέργειας που βρίσκεται μέσα στα λύματα. Αυτή η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι περίπου ίδια με εκείνη που διαθέτουν τα καλά φωτοβολταϊκά, όταν μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ρεύμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).