Έξυπνο παράθυρο κλείνει αυτόματα έξω φως και θερμότητα

Ένα νέο, ειδικό φιλμ το οποίο ρυθμίζει την ποσότητα θερμότητας αλλά και του φωτός που μπαίνει από ένα παράθυρο δημιούργησε διεθνής ομάδα Αμερικανών και Ισπανών επιστημόνων.

Είναι ένα διάφανο επίχρισμα το οποίο αποτελείται από νανοκρυστάλλους οι οποίοι μεταβάλλουν το μήκος κύματος του φωτός που περνά από το παράθυρο.

Στο παράθυρο αυτό υπάρχουν δυο υαλοπίνακες οι οποίοι διαχωρίζονται από έναν υγρό ηλεκτρολύτη, καλό αγωγό του ηλεκτρισμού. Το φιλμ μπαίνει πάνω στον ένα υαλοπίνακα ο οποίος μεταφέρει ηλεκτρικό φορτίο σε ένα αντίθετο ηλεκτρόδιο στον δεύτερο υαλοπίνακα.

Όταν δεν περνά ηλεκτρικό, το παράθυρο είναι διάφανο. Όταν αναπτυχθεί ηλεκτρικό φορτίο τότε οι νανοκρύσταλλοι του φιλμ αρχίζουν να μπλοκάρουν τα κύματα θερμότητας. Αν υπάρξει επιπλέον φόρτιση, τότε μπλοκάρεται και το φως.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Κατοικίες και κτίρια γραφείων καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και ενοχοποιούνται για το 30% των εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας.

Ενώ η ανακάλυψη μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτοκίνητα και άλλα οχήματα ή μέσα μεταφοράς.

Τα υλικά για την κατασκευή ηλεκτροχημικών παραθύρων είναι ακριβότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά παράθυρα, ωστόσο το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται από τις μειώσεις στον λογαριασμό ρεύματος.