Το ποδήλατο που αναπνέει πολεμά τη μόλυνση

Αρχικά ήταν έργο τέχνης προορισμένο να αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας για τη μόλυνση που πνίγει την Κίνα και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως πολύ γρήγορα το “ποδήλατο που αναπνέει” βγήκε στο δρόμο.

Ο δημιουργός του, Βρετανός καλλιτέχνης Matt Hope, αναφέρει ότι το ποδήλατο αυτό μπορεί να μας πάει όπου θέλουμε και την ίδια ώρα να μας προσφέρει καθαρό αέρα.

Το ποδήλατο του Hope είναι ένα κανονικό ποδήλατο στο οποίο έχει προσαρμόσει μια μικρή γεννήτρια στον πίσω τροχό, ένα καλαθάκι για σκουπίδια και μια ειδική μάσκα για τον οδηγό. Η μάσκα είναι συνδεδεμένη με ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα το οποίο τροφοδοτείται από την κίνηση του ποδηλάτου.

“Δε νομίζω πως μπορεί πραγματικά να λύσει οριστικά το πρόβλημα γιατί εξακολουθεί να παράγεται μόλυνση. Πρέπει να κόψουμε την πηγή, όχι απλά να φιλτράρουμε τον αέρα” λέει ο δημιουργός του που δεν τρέφει υπερβολικές ελπίδες σχετικά με την ευρεσιτεχνία του.

Η φρενήρης οικονομική ανάπτυξη έχει βαρύτατο περιβαλλοντικό τίμημα για την Κίνα. Το τοξικό νέφος πνίγει το Πεκίνο και άλλες πόλεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και πρόωρους θανάτους σε εκατομμύρια ανθρώπους.