Ασπίδα κατά της ξηρασίας από… έξυπνο ύφασμα

Ένα έξυπνο βαμβακερό ύφασμα που ανακάλυψαν από κοινού ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Eindhoven και του Πολυεθνικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της ξηρασίας.

Το ύφασμα αυτό έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και το 340% του βάρους του σε νερό και να το αποδεσμεύει εξίσου εύκολα. Το ύφασμα μπορεί να απορροφά νερό ακόμη και από την ομίχλη κάτι που το καθιστά ιδανικό για ερήμους και περιοχές που μαστίζονται από την ξηρασία.

Οι επεξεργαστές ομίχλης θεωρούνται αποτελεσματική λύση για τη συλλογή νερού σε άνυδρες περιοχές, ωστόσο η λειτουργία τους προϋποθέτει ισχυρούς ανέμους.

Όμως η νέα αυτή ανακάλυψη ξεπερνά και το εμπόδιο αυτό αφού δεν απαιτεί ισχυρούς ανέμους για να τεθεί σε λειτουργία. Ενώ μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν στο έδαφος, ικανοποιώντας αποτελεσματικά τις ανάγκες για άρδευση σε αγροτικές εκτάσεις.

Βασικό εργαλείο της πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι το πολυμερές PNIPAAm, το οποίο όταν εφαρμοστεί σε βαμβακερό ύφασμα του δίνει τη δυνατότητα να απορροφήσει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού (μέχρι και 340% του βάρους του).

Το απλό υδροφιλικό βαμβακερό μπορεί να απορροφήσει μόλις μέχρι το 18% του βάρους του.