Υγιεινή ζωή και… πράσινη κουζίνα

Εάν “είμαστε ό, τι τρώμε”, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τότε αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την κουζίνα μας.

Και αυτό, βεβαίως, δεν αφορά μόνον αυτό που βάζουμε στην κατσαρόλα μας αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του χώρου αυτού καθώς πολλές από τις τοξίνες στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά βρίσκονται εκεί.

Συμβουλές για μια πιο πράσινη κουζίνα:

A. Νερό

Χλώριο, φθορίδια, βαρέα μέταλλα ή φαρμακευτικές ουσίες που δεν αφαιρούνται από το σύστημα επεξεργασίας υδάτων καθιστούν επικίνδυνο το νερό της βρύσης.

Συχνά η ποιότητα του νερού είναι τόσο χαμηλή που προτιμούνται οι εξής λύσεις:

  • Καθαρισμός του νερού με φίλτρα ενεργού άνθρακα
  • Αποσταγμένο νερό το οποίο συνιστάται σε όσους ακολουθούν θεραπεία αποτοξίνωσης από μέταλλα.
  • Σύστημα Αντίστροφης Όσμωσης το οποίο απομακρύνει ιόντα βαρέων μετάλλων και χλώριο. Η αντίστροφη όσμωση, ή αλλιώς RO, είναι μία άλλη διαδικασία διαχωρισμού που χρησιμοποιεί μία ημιπερατή μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη αφήνει τα σωματίδια συγκεκριμένης διάστασης ή μικρότερης να περάσουν και κρατάει πίσω μεγαλύτερης διάστασης σωματίδια.
  • Ιονιστής νερού ο οποίος απομακρύνει ιόντα βαρέων μετάλλων και χλώριο και κάνει πιο αλκαλικό το pH. Θεωρείται πως το αλκαλικό νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και της οξύτητας, να ισχυροποιήσει τη μακροβιότητα, ακόμη και να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν πως το αλκαλικό νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας οφειλόμενα στην υπερπαραγωγή στομαχικών οξέων.

B. Σκεύη

Έχουμε ποτέ σκεφτεί τι είδους σκεύη χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Τα αντικολλητικά σκεύη κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη αλλά με τι κόστος;

Τα υπερφθοροοκτανοϊκά οξέα (PFOAs) είναι ουσίες που βρίσκονται στις αντικολλητικές επιφάνειες όπως το Teflon και κατηγορούνται για πρόκληση αυτιστικών διαταραχών.

Οι εν λόγω ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό μας από την τροφή και δεν απομακρύνονται άμεσα. Η συσσώρευσή τους προκαλεί βραδεία δηλητηρίαση του κυτταρικού συστήματος και ασθένειες των οποίων η αιτία είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη.

Για τους παραπάνω λόγους προτιμάτε κεραμικά σκεύη, επισμαλτωμένα με πορσελάνη και ανοξείδωτα, αλλά και μαχαιροπήρουνα από μπαμπού.

Γ. Αποθήκευση τροφίμων

Τα πλαστικά τάπερ είναι εύκολα στη χρήση, αλλά είναι προτιμότερο να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε σκεύη από γυαλί ή Pyrex.

Δ. Πλαστικές μεμβράνες

Αν χρησιμοποιείτε πλαστικές μεμβράνες επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν χλωρίδιο του βινυλίου, αλλά από πολυαιθυλένιο που είναι λιγότερο επισφαλές.

Ε. Υγρό πιάτων

Αποφύγετε προϊόντα με το αντιβακτηριδιακό triclosan και προτιμήστε καθαριστικά με φυτική βάση.

ΣΤ. Φούρνοι μικροκυμάτων

  • Αποφύγετε το ζέσταμα του φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων διότι περιορίζει τη διατροφική του αξία.
  • Μην βάζετε ποτέ πλαστικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων.