Ενεργειακά αυτόνομο σπίτι με μόνωση από ανακυκλωμένα μπουκάλια

Η επιτομή του πράσινου σπιτιού παρουσιάστηκε από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Ιταλίας και

το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Πρόκειται για ένα σπίτι ενεργειακά αυτόνομο, το οποίο έχει μόνωση από ανακυκλωμένα υλικά.

Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι είναι χτισμένο σε μια δασική περιοχή λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Βιντζένζα στη βορειοανατολική Ιταλία. Οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται αποκλειστικά από γεωθερμική και ηλιακή ενέργεια, φωτίζεται με λαμπτήρες LED και η μόνωση των τοίχων και της οροφής είναι από 40.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Μάλιστα, το σπίτι μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να ανακυκλωθεί στο τέλος της ζωής του.

Το Tvzeb – όπως ονομάζεται-, αποτελείται από δυο ξεχωριστές δομές κατασκευασμένες από ξύλο λάρικα (ένα πευκοειδές) με κέλυφος από χάλυβα Corten. Τις δυο δομές στηρίζουν χαλύβδινα θεμέλια κρυμμένα και προσαρμοσμένα στο φυσικό τοπίο.

Ο σχεδιασμός του Tvzeb στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ποσότητας του εισερχόμενου φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στη σκίαση κατά το καλοκαίρι.

Το σπίτι είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα από 16 πάνελ τα οποία καλύπτουν τις ετήσιες ενεργειακές του ανάγκες. Η θέρμανση προέρχεται από γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και ένα τζάκι, ενώ το αντανακλαστικό γυαλί διατηρεί τη ζέστη εκτός κατά τους θερινούς μήνες.