Μια ανεμογεννήτρια που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια δια χειρός… Apple

Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευρεσιτεχνίες η Apple αλλά η αλήθεια είναι πως είναι εντυπωσιακή. Ο τεχνολογικός κολοσσός άφησε λίγο κατά μέρος τα smartphones και τα tablets και παρουσίασε μια εναλλακτική ανεμογεννήτρια. Πρόκειται για μια τουρμπίνα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όχι από την κινητική ενέργεια από τις έλικες αλλά από θερμική ενέργεια.

Μάλιστα, η Apple κατέθεσε ήδη αίτημα κατοχύρωσης της πατέντας της με τίτλο “παραγωγή ηλεκτρισμού κατ' επιλογήν από αποθηκευμένη αιολική ενέργεια”.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα appleinsider.com η αίτηση που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011 αναφέρει πως οι πλέον σύγχρονες ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια από τον άνεμο σε μηχανική και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ηλεκτρική.

Η τεχνολογία της εναλλακτικής αυτής γεννήτριας βασίζεται στην παραδοσιακή τεχνική του ανεμόμυλου: η αιολική ενέργεια συλλέγεται από τις έλικες και μετατρέπεται σε περιστροφική ενέργεια μέσω ενός άξονα κίνησης ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί μια ηλεκτρογεννήτρια.

Η Apple προτείνει ένα σύστημα που μετατρέπει την ενέργεια από την περιστροφή της ανεμογεννήτριας σε θερμότητα η οποία εν συνεχεία αποθηκεύεται σε ένα υγρό χαμηλής θερμοχωρητικότητας (που θερμαίνεται και ψύχεται με ταχείς ρυθμούς).

Από εκεί, η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί κατ' επιλογή σε ένα υγρό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν δεν υπάρχει μετακίνηση αερίων μαζών και η ανεμογεννήτρια παραμένει ακίνητη.