Πλαστικός λαμπτήρας υπόσχεται καλύτερο φως

Ένα νέο λαμπτήρα, φτιαγμένο από πλαστικό, ο οποίος εκπέμπει φυσικό φως, δεν σπάζει και δεν καίγεται, κατασκεύασαν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας.

Κατά τους κατασκευαστές του προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτός συγκριτικά με τους λαμπτήρες φθορισμού και τα LED, έχοντας διπλάσια απόδοση διπλάσια από τους πρώτους και ίδια με τα δεύτερα.

Ο νέος λαμπτήρας βασίζεται στην τεχνολογία FIPEL. Αποτελείται από μια μήτρα με στρώσεις φωτοπολυμερούς αναμεμειγμένου με νανοϋλικά, η οποία εκπέμπει φως όταν διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα.

“Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε φως αντί για θερμότητα” δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρολ, καθηγητής της Φυσικής και επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Organic Electronics”.

Κατά τον καθηγητή ο νέος πλαστικός λαμπτήρας είναι καλύτερος από όλες τις υπάρχουσες οικονομικές λύσεις φθορισμού και LED. “Οι συσκευές μας δεν περιέχουν υδράργυρο, δεν περιέχουν καυστικά χημικά και δεν σπάζουν, αφού δεν είναι φτιαγμένες από γυαλί” τόνισε.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως των νέων πλαστικών λαμπτήρων είναι η ποιότητα του φωτός τους, καθώς δεν είναι ούτε σκληρό και διακεκομμένο, όπως των λαμπτήρων φθορισμού, ούτε γαλαζωπό, όπως των LED, αλλά σχεδόν ίδιο με το φυσικό φως.

Η διάρκεια ζωής των νέων πλαστικών λαμπτήρων αγγίζει τη δεκαετία και, σύμφωνα με τα σχέδια των επιστημόνων, θα είναι έτοιμοι για την αγορά μέσα στο 2013.