Λαμπτήρας LED διαρκεί πάνω από 20 χρόνια

Ηλεκτρικές λάμπες φωτισμού που λέγεται ότι θα διαρκούν περισσότερο από δύο δεκαετίες και θα καταναλώνουν πολύ χαμηλή ενέργεια ίσως κυκλοφορήσουν στην αγορά αργότερα αυτό το χρόνο.

Η αμερικανική εταιρεία General Electric, η ολλανδική Philips και Sylvania όλες παρουσίασαν τα προϊόντά τους σε συνέδριο στο Λας Βέγκας.

Η χρήση διόδων εκπομπής φωτός αντί νημάτων, οι λαμπτήρες υποτίθεται ότι θα παράγουν τόσο φως όσο μια λάμπα πυρακτώσεως 100 watt.

Ωστόσο οι λαμπτήρες LED δεν είναι συνήθως φτηνοί.

Τον Απρίλιο η Philips παρουσίασε το λαμπτήρα LPrize LED που θα κοστίζει 60 δολάρια αλλά καταναλώνει μόλις 9, 7 watt δίνοντας το ίδιο φως με μια λάμπα πυρακτώσεως των 60 watt.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει εκπτώσεις με καταστήματα που θα πουλάνε το λαμπτήρα στην τιμή περίπου των 20 δολαρίων.

Ο νέος λαμπτήρας EnduraLED από τη Philips μοιάζει παρόμοιος αλλά λέγεται ότι θα είναι εφάμιλλος μιας λάμπας με 100 watt ενώ θα καταναλώνει μόνο το ένα τέταρτο της ενέργειας.

Και η Philips και η Sylvania, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, είπαν πως τα προϊόντά τους πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά αργότερα αυτό το χρόνο ενώ η General Electric τοποθετεί την είσοδο του νέου λαμπτήρα της στην αγορά στις αρχές του νέου χρόνου. Η εταιρεία προς το παρόν διαθέτει ένα λαμπτήρα LED με 9 watt που έχει φτιαχτεί προς αντικατάσταση μιας λάμπας πυρακτώσεως με 40 watt προς 50 δολάρια.

Και οι τρεις λαμπτήρες έχουν κατασκευαστεί για να διαρκούν περισσότερο από 20 χρόνια αν χρησιμοποιούνται για περίπου τρεις ώρες την ημέρα.