Ημερίδα για την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων στο Χαροκόπειο

Η σημαντικότητα του ρόλου της πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που προκύπτουν στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η Κάτια Λαζαρίδη καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου αναφερόμενη στις αρχές της κυκλικής Οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε λόγο για μία εκθετική αύξηση της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με ορυκτά, βιομάζα, μέταλα, και ορυκτά καύσιμα, σε συνάρτηση με τη συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού, και την παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης.

"Η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση πόρων απασχολεί ήδη πολύ σοβαρά ακόμα και τη βιομηχανία", τόνισε η κυρία Λαζαρίδη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις σπάνιες γαίες, όπου ειδικότερα στη χώρα μας απαντώνται σημαντικά αποθέματα. Επεσήμανε επιπλέον, γεωπολιτικά ζητήματα που ως συνέπεια έχουν εκτός της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την οικονομική σπατάλη, γεγονότα, που, όπως είπε, καθιστούν επιτακτικό το μότο της ΕΕ "περισσότερα με λιγότερα".

Η κυρία Λαζαρίδη πρότεινε μέτρα νομικά, οικονομικά, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης. "Το κλειδί για την κυκλική οικονομία είναι η πρόληψη. Ο επανασχεδιασμός των προϊόντων, η μείωση της χρήσης, η επαναχρησιμοποίηση, και η επαναδιανομή", τόνισε η καθηγήτρια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ανάγκη συνεργειών, αλλά και στον τομέα της χρηματοδότησης δράσεων από τις τράπεζες.

Σε σχέση με τα ρεύματα προτεραιότητας του εθνικού μας σχεδιασμού πρόληψης αποβλήτων, η κ. Τασία Αρφανάκου από το τμήμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ, ανέλυσε τις στρατηγικές σε σχέση με τα απόβλητα τροφίμων, τις συσκευασίες, το χαρτί τον ηλεκτρικό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Όσον αφορά την ιεράρχηση των δράσεων του εθνικού σχεδιασμού αυτές έχουν να κάνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, με την πρόληψη,την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την τελική διάθεση των αποβλήτων. Επεσήμανε δε, ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν να κάνουν με τη θέσπιση στόχου μείωσης κατά 30% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2025.

Η κυρία Αρφακάνου έκανε επίσης γνωστό ότι ο σχεδιασμός ο οποίος έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης του νομικού κειμένου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης από την εταιρεία ENVIROPLAN Α.Ε. της αναδόχου εκπόνησης του εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων επεσήμανε την αποσπασματικότητα των υφισταμένων δράσεων.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μίας πανεθνικής εφαρμογής του σχεδίου από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί το νομικό κείμενο, καθώς εκτός των άλλων αποτελεί μία ευκαιρία αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, όπως είπε.

Για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού μίλησε η Ρόζυ Χαριτοπούλου, Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος, διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης, του ελληνικού οργανισμού ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Τέλος, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο φιλοξένησε την ημερίδα, επεσήμανε το ισχυρό οικονομικό κίνητρο το οποίο επίσης εμπεριέχεται σε τέτοιου είδους δράσεις και εξέφρασε την πρόθεσή του να καταστήσει το Χαροκόπειο ένα "περιβαλλοντικά ευαίσθητο πανεπιστήμιο", μέσω της εντονότερης συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών κέντρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ