Φθηνότερη η ενέργεια από εναλλακτικές πηγές

Χαμηλότερο είναι πλέον το κόστος του ρεύματος που παράγεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε σχέση με αυτό που παράγεται από καύση ορυκτών καυσίμων ή πυρηνικά. Μάλιστα, όπως υπολόγισαν Γερμανοί επιστήμονες του ινστιτούτου Φράουνχοφερ και του Φόρουμ Οικολογική και Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς (F"OS), η τιμή της κιλοβατώρας που παράγεται από ΑΠΕ, έχει πλέον μισή τιμή από αυτό που παράγεται από τις συμβατικές πηγές.

Σύμφωνα με την έρευνα, φθηνότερη είναι η αιολική ενέργεια. Και μάλιστα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά μέσο όρο μια κιλοβατώρα στοιχίζει 7 λεπτά του ευρώ. Φθηνότερη από παλαιότερα είναι και η ηλιακή ενέργεια, το κόστους της οποίας υπολογίζεται στη Γερμανία σε 18 λεπτά. Ενώ στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες, όπου παράγεται το ρεύμα σε φωτοβολταϊκές μονάδες το κόστος πέφτει στα 14 λεπτά.

Η έρευνα, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα ακόμη προσπαθώντας να συνυπολογίσει στο κόστος του παραγόμενου από συμβατικές πηγές ρεύματος, τις επιπτώσεις του άνθρακα και των πυρηνικών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Αιολική ενέργεια: χαμηλότερη τιμή, καθαρότερη ενέργεια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σοβαρότερες επιπτώσεις έχει για το περιβάλλον η παραγωγή ενέργεια από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας αλλά και οι βιομηχανίες, καταβάλλουν ένα πολύ μικρό μόνον μερίδιο από αυτό που προβλέπεται λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον. Το μέσο κόστος ανά κιλοβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης του άνθρακα για το περιβάλλον και την υγεία ανέρχεται σε 9 λεπτά.

Αρκετά δύσκολος αποδεικνύεται ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της πυρηνικής ενέργειας. Μια σύγχρονη πυρηνική μονάδα, παράγει ρεύμα με μέσο κόστος 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας.

Ανυπολόγιστο, βέβαια, παραμένει το κόστος μιας πυρηνικής καταστροφής.