Περιέργεια… νούμερο 2 στον Κόκκινο Πλανήτη

Μετά την επιτυχία του προγράμματος του Curiosity, οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν και ένα δεύτερο ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη το 2020. Και μάλιστα παρά τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.

Και για το δεύτερο σκάφος θα αξιοποιηθεί η τεχνολογική γνώση που αποκτήθηκε από το πρώτο καθώς η διαδικασία προσεδάφισης θα είναι η ίδια όμως το Curiosity νούμερο 2 θα διαθέτει νέα επιστημονικά όργανα και θα κάνει ακόμα πιο εξελιγμένες αναλύσεις στον Άρη σε σχέση με το μεγαλύτερο αδελφάκι του. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί από τους επιστήμονες της NASA, ούτε έχει επιλεγεί η περιοχή προσεδάφισης στον Άρη.

Το νέο ρόβερ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,5 δισ. δολ. που κόστισε το πρώτο Curiosity. Εκτιμάται ότι, αν όλα πάνε καλά, όταν το νέο ρόβερ φθάσει στον Άρη το 2021, το Curiosity θα γυροφέρνει ακόμα πάνω στον γειτονικό πλανήτη.

Βασικός στόχος που έχει τεθεί από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ είναι πλέον η επιστροφή στη Γη δειγμάτων από τον γειτονικό πλανήτη, προκειμένου να μελετηθούν καλύτερα. Προς το παρόν, το "Curiosity" συλλέγει και αναλύει επί τόπου δείγματα αρειανού εδάφους και, μετά στέλνει τα αποτελέσματα στη Γη. Η νέα αποστολή θα πρέπει, αυτή τη φορά, να βρει ένα τρόπο για να φυλάξει τα δείγματα και να τα μεταφέρει στο δικό μας πλανήτη προς λεπτομερή εξέταση.

Το νέο ρόβερ θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα έως τον τελικό στόχο: Την αποστολή επιτέλους μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, κάτι που μπορεί να συμβεί στη δεκαετία του 2030.

Στο μεταξύ, το 2013 η NASA θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος MAVEN που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του, ενώ το 2016 θα στείλει το σκάφος InSight που επίσης θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα μελετήσει από ψηλά το εσωτερικό του.