Από το διάστημα στη Γη με… διαπλανητικό ίντερνετ

Μέσω διαπλανητικού ίντερνετ κατάφερε να ελέγξει από το διάστημα ένα ρομπότ που βρισκόταν στη Γη ένας αστροναύτης. Ο αστροναύτης βρισκόταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μέσω της πειραματικής τεχνολογίας του διαπλανητικού ιντερνέτ, -που ονομάζεται Πρωτόκολλο Disruption Tolerant Networking (DTN)-, κατάφερε να αποστείλει εντολές σε ένα ρομπότ που ήταν στη Γερμανία χρησιμοποιώντας ένα λάπτοπ.

Το διαπλανητικό ίντερνετ θεωρείται ένας από τους πιθανούς μελλοντικούς τρόπους επικοινωνίας με αστροναύτες στον Άρη.

Στις μέρες, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στη επικοινωνιακή σύνδεση της Γης με τον Άρη, είναι πολύ πιθανόν τα πληροφοριακά δεδομένα να χαθούν. Το πρωτόκολλο DTN θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σαφώς πιο ασφαλής μέθοδος μεταφοράς πληροφοριών σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις στο διάστημα.

Το πείραμα με την αποστολή εντολών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ρομπότ στη Γη πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και τη αντίστοιχη αμερικανική (NASA).

Το πρωτόκολλο DTN είναι παρόμοιο με το επίγειο διαδίκτυο. Η ουσιαστική τους διαφορά είναι το διαπλανητικό ιντερνέτ αντιμετωπίζει σαφώς πιο αποτελεσματικά τυχόν διακοπές και σημαντικές καθυστερήσεις, που μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα και την ασφάλεια με την οποία μεταδίδονται οι πληροφορίες.