Ένα σφουγγάρι που καθαρίζει το διοξείδιο του άνθρακα

Ένα... σφουγγάρι που απορροφά, αποθηκεύει και στη συνέχεια ανακυκλώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέπτυξε ομάδα ερευνητών του Monash University της Μελβούρνης και του Ερευνητικού Οργανισμού Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κοινοπολιτείας (CSIRO).

Πρόκειται για μια μέθοδο που στηρίζεται στην ηλιακή τεχνολογία. Το όνομά της είναι “δυναμικός φωτοδιακόπτης”, χρησιμοποιεί ως πλαίσιο ένα φωτοευαίσθητο μεταλλικό, οργανικό υλικό το οποίο απορροφά μεγάλες ποσότητες εκπομπών άνθρακα και τις απελευθερώνει όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές πρόκειται για μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδο δέσμευσης του άνθρακα η οποία χρειάζεται μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία για να λειτουργήσει.

Ο Δρ Μάθιου Χιλ του CSIRO συνέκρινε τη μέθοδο με ένα σφουγγάρι που απορροφά νερό και στη συνέχεια το αποβάλλει με το στίψιμο.

Χαρακτήρισε τη νέα μέθοδο ως “συναρπαστική εξέλιξη στη δέσμευση του άνθρακα διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια αντί για ενέργεια από ορυκτά για να λειτουργήσει”.

Η συμβατική τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα στηρίζεται σε υγρές ουσίες απορρόφησης όπως οι αμίνες (αζωτούχες οργανικές ενώσεις) που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Αυτές στη συνέχεια θερμαίνονται ώστε τα δεσμευμένα αέρια να απελευθερωθούν προς αποθήκευση. Η διαδικασία αυτή καταναλώνει το 30% της ενέργειας μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να απορροφήσει 1 λίτρο αερίου αζώτου σε ένα γραμμάριο υλικού με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή ο “σπόγγος” απελευθερώνει το 64% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απορροφήσει όταν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...