Τα 15 συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.

Όμως υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε -εν αγνοία μας συνήθως- και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι λύνουν.

Δείτε λοιπόν 15 λάθη που κάνουμε συχνά όταν ανακυκλώνουμε:

1. Σπασμένα γυαλιά. Μπουκάλια και γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Αλλά όχι και τα σπασμένα γυαλιά. Και αυτό γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά αλλά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Οι απλές πλαστικές σακούλες, μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι βιοδιασπώμενες έχουν ημερομηνία λήξης μετά την οποία αρχίζουν να θρυμματίζονται. Έτσι, δεν πρέπει να τις ρίχνουμε στην ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί. Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι επίσης το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. σκεύη ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον πρέπει να επικοινωνήσουμε με την Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση).

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δυο υλικών. Αν έχουμε την υπομονή, διαχωρίζουμε τα υλικά και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο.

13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής.

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε λοιπόν τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Τα... SOS της ανακύκλωσης

1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.

3. Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.

4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.

5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

18
σχόλια
 1. avatar Μηλια Κώτσιου

  Στην Γερμανία ακόμη και το εισητηρίο ανακύκλωνεται, γιατί πρέπει να είναι Α4? Σημασία έχει να σώσουμε τον πλανήτη μας

 2. avatar αννα μαλανδρακη

  δημοτικο. σχολιο
  κολιμπαρι

 3. avatar οποιοσ θελω ειμαι

  εξαιτιασ μασ πριζουν στα σχολεια

  1. avatar egw eimai

   sumfwnw file moy

 4. avatar HDKLL

  Ανακύκλωνα από το 2000 , τώρα όχι,πια, θα ξαναξεκινήσω αν φύγει η ανακύκλωση από τους υπάνθρωπους που την διαχειρίζονταi, βγάζοντας τα διπλάσια από την μαύρη ανακύκλωση των μεταναστών ......[...] του κράτους και της κoινωνίας μας.

 5. avatar Ερμιόνη Μιχαηλιδου

  Αμφισβητώ αυτά που διάβασα. Δηλαδη αν ισχύει ότι μόνο μεγέθη χαρτιού Α4 μπορώ να ανακυκλώνω τότε τι κάνουμε με μια εφημερίδα με τα διαφημιστικά έντυπα βιβλία τετράδια κάρτες κλπ κλπ

  1. avatar Κατερίνα

   Αναφέρεται "τουλάχιστον μεγέθους Α4" δηλαδη Α4 ή μεγαλυτερα

  2. avatar Geo K.

   Τα μικρότερα χαρτιά (καθώς και οποιοδήποτε μέγεθος χαρτιού) μπορούν να απορριφθούν στους ειδικούς κάδους που προορίζονται αποκλειστικά για συλλογή χαρτιού. Οπότε είναι καλύτερα όλα τα χαρτιά να συλλέγονται ξεχωριστά για αυτούς τους κάδους.

  3. avatar EfiMar

   Α4 και μεγαλύτερα πρέπει να είναιτα χαρτιά.

  4. avatar G.Kodak

   Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Α4.

 6. avatar Petros_P

  H ανακυκλωση ειναι ενα βημα. Η καταργηση των ογκοδών πλαστικων συσκευασιων και κυριως τα πλαστικά μια χρήσης, πρέπει απλά ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ

 7. avatar ioanfan

  Να γίνεται αυστηρή σύσταση στο προσωπικό περισυλλογής των κάδων, ώστε κάθε φορά ΝΑ ΚΛΕΊΝΟΥΝ τους κάδους μετά την περισυλλογή τους και να μην τους αφήνουν ανοικτούς, βιαστικά, για να τελειώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα...

 8. avatar Εφη Δημοπουλου

  Το χειρότερο είναι το ότι οι μπλε κάδοι χρησιμοποιούνται από διάφορους για σκουπίδια
  Όσον αφορά στην ανακύκλωση σαφώς και πολλοί ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον αλλά μέχρις εκεί. Αυτοί που κερδίζουν ας εξυπηρετήσουν την κατάσταση και να μην βάζουν τους πολίτες να κάνουν την δίκη τους δουλεια

 9. avatar Nikos Velidakis

  Γενικά αν πετάμε γυαλιά στην ανακύκλωση πάλι θα σπάσουν μέχρι να φτάσουν στο σημείο της διαλογής είτε όταν τα ρίχνουμε στον κάδο είτε όταν φορτώνει το απορριμματοφόρο είτε όταν τα ξεφορτώνει. Θεωρώ λίγο χαζό λοιπόν το να μην πετάμε γυαλιά που είναι σπασμένα.

  1. avatar Ελενη

   Στους μπλε κάδους μπαίνουν πρωτίστως συσκευασίες. Όταν μιλάμε για γυαλί δεν εννοούμε ένα κομμάτι...αλλά ένα μπουκάλι. Το μπουκάλι πχ ενός κρασιού δεν σπάει τόσο εύκολα, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα ανακυκλώσιμα πιο μαλακά συνήθως υλικά.

 10. avatar Άκης Αυλωνίτης

  Τι μας λέτε τι ΔΕΝ ανακυκλώνεται; Αν κατάλαβα καλά, σε δυο σειρές θα μπορούσατε να μας πείτε τι ανακυκλώνεται. Εγώ μπορώ σε μία: ΤΙΠΟΤΕ. Με το παραμικρό μολύνεται ο κάδος και μετά το απορριματοφόρο. Επίσης, νόμιζα ότι ο στόχος είναι η σωτηρία του πλανήτη, όχι η κονόμα. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Με τη σειρά μου, σας λέω ότι δεν με συμφέρει το ρεύμα και το νερό που καταναλώνω για το καθάρισμα και τη μεταφορά τους στους κάδους. Άντε μάθετε να ανακυκλώνετε και ξαναελάτε.

  1. avatar Ειρήνη

   Το άρθρο απευθύνεται σε αυτούς, που ξέρουν τι ανακυκλώνεται και απλά επισημαίνει κάποια πιθανά λάθη, που κάνουμε εμείς που ανακυκλώνουμε. Είναι πολύ εύκολο να μάθει κανείς, όσα χρειάζονται για την ανακύκλωση, αρκεί να το κοιτάξει στο ίντερνετ. Και το οικονομικό κίνητρο, ίσως είναι ένας σημαντικός λόγος να παρακινηθούν τα άτομα, αν η οικολογική τους συνείδηση δεν είναι ισχυρή. Στόχος είναι η ανακύκλωση και θεωρώ ότι λίγος κόπος γι αυτήν αξίζει. Το δικό μου πρόβλημα είναι η αδιαφορία αυτών, που αβασάνιστα πετάνε τα απορρίμματά τους στον κάδο ανακύκλωσης!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...