Εγκρίθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Εγκρίθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει άμεσα περίπου 650 εκατ. ευρώ

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εγκρίθηκε από το ΔΣ  της Εθνικής Τράπεζας και για την ολοκλήρωση του deal  απομένει μόνον η τυπική επικύρωση από τη ΓΣ των μετόχων της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Το κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα Calamos Investment-Exin Group αποκτά τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, καταβάλλοντας περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών, Η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει ως μειοφηφούσα μέτοχος με 25%.

Η προσφορά της αμερικανικής κοινοπραξίας είχε κριθεί προτιμητέα από τη Διοίκηση της τράπεζας αλλά και από τις Goldman Sachs και JP Morgan, που είχαν ρόλο συμβούλου στην πώληση. Δεύτερη προσφορά, με παρόμοιο τίμημα, υπήρχε από την κινεζική Fosun. Η επιλογή κρίθηκε με την αξιολόγηση των προτάσεων για συνεργασία στο bancassurance (ΒΙΜ). Η συμφωνία για το bancassurance προβλέπει ότι η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να διαθέτει μέσω του δικτύου της ασφαλιστικά προϊόντα της πωλούμενης θυγατρικής της. Το σχετικό συμβόλαιο είναι 10ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωση για 5 χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει άμεσα περίπου 650 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες και αποκτώντας πρόσθετη ρευστότητα

Μετά την πώληση της  θυγατρικής της θα συνεχίσει τη συνεργασία. «Δεν πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τράπεζας Παν. Θωμόπουλος.

Στο προσφερόμενο τίμημα της αγοράς περιλαμβάνεται επίσης η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και της ασφαλιστικής δραστηριότητας που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική στη Ρουμανία, δηλαδή της Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης ο τίτλος της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στο Exin Group για δέκα χρόνια με βάση ανάλογο τίμημα που θα προκύψει από την αποτίμησή του και έπειτα από συμφωνία των δύο μερών.