Ημέρα της κρίσεως για τις ελληνικές τράπεζες και το τέλος του προγράμματος

Ημέρα της κρίσεως για τις ελληνικές τράπεζες και το τέλος του προγράμματος

Αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν τα stress test των ελληνικών τραπεζών - Τι μπορεί να αλλάξει τις ημερομηνίες

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ημέρα της κρίσεως τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο της πολυσυζητημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ (που μέχρι τώρα δεν έχουν αναθεωρηθεί ή ακυρωθεί) μέχρι το Σάββατο, 5 Μαΐου, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πρέπει να ανακοινωθούν εγκαίρως, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να υπάρχει επαρκές περιθώριο διορθώσεων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αναμένεται να αποφασιστεί το τέλος (ή μη) του ελληνικού προγράμματος.

Εφόσον το Eurogroup λάβει την απόφαση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού τον Αύγουστο, θα υπάρχει περιθώριο τριών περίπου μηνών για να εφαρμοστούν οι υποδείξεις που θα προκύψουν προς τις ελληνικές τράπεζες από τα stress tests.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να τον κατονομάζει, υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρίτο και τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον δεν προκύψει από τα τεστ ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, τότε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μέτρα ανακούφισης του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνούν τα stress tests χωρίς κάποιο κώλυμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία έχουν επαρκές χρηματικό κεφάλαιο ακόμη και για το πλέον αρνητικό σενάριο, όπως αυτό εξετάστηκε κατά τα stress tests.

Τι αναμένεται να ζητήσει η ΕΚΤ – Τι μπορεί να αλλάξει τις ημερομηνίες

Ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο δεν έχει αναθεωρηθεί ο επίσημος σχεδιασμός που επέτασσε ανακοίνωσή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένονται και συνεδριάσεις των επικεφαλής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τους αρμόδιους της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Όμως η ΕΚΤ απαντά «ουδέν σχόλιο» κληθείσα από το πρακτορείο να το επιβεβαιώσει.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να ζητήσει μεσοπρόθεσμα μέτρα από τις τράπεζες για τη μείωση του τραπεζικού συστήματος από το κράτος (και ουσιαστικά τα φορολογικά έσοδα του) αλλά δεν θα απαιτήσει άμεση αύξηση κεφαλαίου από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται πως παρά τη σταδιακή χαλάρωση των όρων, τα capital controls είναι ακόμη σε ισχύ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εδώ και σχεδόν 3 χρόνια (από τον Ιούνιο του 2015), με στόχο τη θωράκιση του.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας μας, όμως, έχουν επαναλάβει ότι οι κρατικές ενέσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, θέση με την οποία το ΔΝΤ διαφωνεί.