Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας

Συνέντευξη με τον Χάρη Παππή , MD, PhD, FACS, FEBS(Hon), Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Παχυσαρκίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η σοβαρή παχυσαρκία συνιστά μια σύγχρονη μάστιγα, η οποία πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδανικά συνδυάζοντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, καθώς και νέων, εξελιγμένων φαρμάκων. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα που προέκυψε από την ανταλλαγή απόψεων Ελλήνων και ξένων ειδικών, στο πλαίσιο του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Χάρης ΠαππήςMD, PhD, FACS, FEBS(Hon)Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Παχυσαρκίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αναλύει τα βασικά συμπεράσματα από τις εργασίες στην κορυφαία αυτή επιστημονική συνάντηση:

Χειρουργική ή φάρμακα; Ποια προσέγγιση έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόβλημα της παχυσαρκίας;

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα στη σοβαρή παχυσαρκία, αναγνωρισμένη και τεκμηριωμένη επιστημονικά κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Η εφαρμογή της έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους με σημαντική επιτυχία. Τα φάρμακα, όμως, από μόνα τους δε αρκούν για να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική. Από την άλλη, η χειρουργική μπορεί να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη ιδανικού βάρους και ύφεσης ή θεραπείας των συνοδών νοσημάτων που οφείλονται ή επιδεινώνονται στην παχυσαρκία!

Ποιος είναι, λοιπόν, ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας;

Σύμφωνα με πολλές πρόσφατες μελέτες, ο συνδυασμός φαρμάκων και λαπαροσκοπικού χειρουργείου στομάχου για σοβαρή παχυσαρκία αποδεικνύεται, ότι θα είναι το μέλλον της ιδανικής αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας. Η βουποπριόνη με ναλτρεξόνη, η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη έχουν δείξει ότι μπορούν με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση να δώσουν απώλειες βάρους 5-20%, όταν χορηγηθούν από μόνες τους. Οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι σχετικά λίγες, αλλά όχι αμελητέες για την καθημερινότητα. Από την άλλη, η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει δώσει διαχρονικά μακροχρόνια αποτελέσματα με 70-90% απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους με ασφάλεια και ελάχιστες μετεγχειρητικές απαιτήσεις παρακολούθησης. Έτσι, ο συνδυασμός των θεραπειών φαίνεται ότι θα δώσει την ιδανική λύση στο χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των συνεπειών της, συμπληρώνοντας η μια την άλλη.

Ποιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα, η φαρμακευτική αγωγή ή το χειρουργείο;

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που έρχονται να απαντήσουν στα ερωτήματα αν πρέπει να προηγείται η χορήγηση φαρμάκων ή να έπονται μιας λαπαροσκοπικής παρέμβασης στο στομάχι. Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη χρόνια και δύσκολη στην αντιμετώπιση νόσος. Η αντιμετώπιση της μόνο ως αισθητικό ζήτημα αγγίζει μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Τα θέματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία είναι πολύ σημαντικά και βλαπτικά για όλα τα όργανα του σώματος. Η χρήση όλων των ισχυρών όπλων που έχουμε είναι απαραίτητο να συζητιούνται από τους ειδικούς της ομάδας αντιμετώπισης της σοβαρής παχυσαρκίας.

Πώς ενισχύουν τα φάρμακα τα οφέλη από μια λαπαροσκοπική επέμβαση;

Μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι μπορεί να είναι πιο περιορισμένη σε βαρύτητα αν χρησιμοποιηθούν παράλληλα φάρμακα. Έτσι, η τελική απόφαση για την επέμβαση σχετίζεται και με τη διάθεση του ασθενούς να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα: Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, βοηθητική χειρουργική παρέμβαση και φαρμακευτική αγωγή. Έτσι θα επιτευχθεί ένα ιδανικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Σε δύσκολες περιπτώσεις, η ιατρική ομάδα χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η παράλληλη δράση της επέμβασης και των φαρμάκων οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και καλύτερο έλεγχο των μεταβολικών προβλημάτων (διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και μείωση του κινδύνου από καρδιακούς και αγγειακούς κινδύνους!

Γιατί τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας;

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητή η φύση της σοβαρής παχυσαρκίας. Η περιστασιακή χρήση φαρμάκων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν μια χρόνια νόσο. Η παχυσαρκία δεν είναι ένα κρυολόγημα που θα πάρουμε για λίγο αντιβίωση και θα περάσει. Η παχυσαρκία μας «κυνηγάει» σε όλη μας τη ζωή. Η σωστή αντιμετώπιση από μια εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα με επίκεντρο το χειρουργό, θα δώσει κορυφαία αποτελέσματα. Αυτό είναι και το μοντέλο που εφαρμόζουμε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, συνδυάζοντας υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία με κορυφαίο εξοπλισμό και υπερσύγχρονες υποδομές, προκειμένου να παρέχουμε στους ασθενείς μας εξατομικευμένη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: iatriko.gr