Πρωτοποριακή Επέμβαση Νεφρού με τη χρήση της Ρομποτικής Χειρουργικής

Πρωτοποριακή Επέμβαση Νεφρού με τη χρήση της Ρομποτικής Χειρουργικής

Πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον Δρ. Γεώργιο Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγο

Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή μόλις 43 ετών πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον Δρ. Γεώργιο Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγο, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντή Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας και την ομάδα του.

Ο ασθενής εισήχθη στην κλινική προς αντιμετώπιση κυστικού όγκου, περίπου 2,5 εκατοστών τελείως εσωτερικά στον αριστερό νεφρό (ενδοφυτικός όγκος), πολύ μακριά από την εξωτερική επιφάνεια αυτού και σε επαφή με τα κεντρικά αγγεία του νεφρού (νεφρική φλέβα και αρτηρία).

Σε έναν τέτοιο νεαρό ασθενή και για έναν παρόμοιο σε μέγεθος μικρό σχετικά όγκο, κάθε ουρολόγος χειρουργός θα πρέπει να αγωνίζεται να διατηρεί τη νεφρική μονάδα, ει δυνατόν χωρίς να θυσιάσει ολόκληρο το νεφρό. Το πρόβλημα όμως σε τελείως κεντρικούς όγκους, και μάλιστα εάν εφάπτονται των ζωτικών αγγείων του νεφρού, παραμένει αφενός η εντόπισή τους (εφόσον είναι εσωτερικοί) και αφετέρου η ενδεχόμενη αιμορραγία (όταν «γλείφουν» τα νεφρικά αγγεία).

Η ομάδα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών για άλλη μία φορά υπερπήδησε αυτές τις δυσκολίες. Χάρη στη χρήση του συστήματος ρομποτικού υπέρηχου (μικροσκοπικός υπέρηχος που εισέρχεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα) εντοπίστηκε η θέση του όγκου και μάλιστα οριοθετήθηκε χωρίς να θυσιαστεί υγιές παρέγχυμα νεφρού.

Επιπλέον, με την τεχνική της εκπυρήνισης, κοντά στα κεντρικά όρια του όγκου, αναγνωρίστηκαν έγκαιρα τα μεγάλα νεφρικά αγγεία, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αφαιρέθηκε ο όγκος επί υγιούς, αλλά και δεν αιμορράγησε ο ασθενής, διατηρώντας ακέραια τα ζωτικά αγγεία του νεφρού, τα οποία παίζουν και το ρόλο της τροφοδοσίας αυτού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 24 ώρες από την επέμβασης, σε άριστη κατάσταση και χωρίς τη χρήση παυσίπονων.

Ο συνδυασμός της βιοτεχνολογίας (ρομποτικό σύστημα daVinci, ρομποτικό σύστημα υπερήχου) και η μεγάλη εμπειρία των χειρουργών σε δυσπρόσιτους, ενδοφυτικούς και πλησίον νεφρικών αγγείων όγκους υπόσχεται στον ασθενή τα μέγιστα και για το επιτυχές ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά και για τη διατήρηση και των δυο νεφρών του.