Ινδονησία: Δώδεκα ύποπτοι φέρονται ότι έστειλαν 122 ανθρώπους στην Καμπότζη για να πουλήσουν τους νεφρούς τους

Ινδονησία: Δώδεκα ύποπτοι φέρονται ότι έστειλαν 122 ανθρώπους στην Καμπότζη για να πουλήσουν τους νεφρούς τους

Οι δράστες υπόσχονταν να δώσουν στο κάθε θύμα 9.000 ευρώ

Οι αρχές της Ινδονησίας συνέλαβαν 12 υπόπτους, μεταξύ των οποίων είναι ένας αστυνομικός και ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία μετανάστευσης, που κατηγορούνται ότι μετέφεραν 122 ανθρώπους στην Καμπότζη προκειμένου να πουλήσουν τους νεφρούς τους.

Στους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση του νόμου περί διακίνησης ανθρώπων. Εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με κάθειρξη 15 ετών και πρόστιμο 600 εκατ. ρουπιών (περίπου 40.000 ευρώ). Κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν ανθρώπους απ’ όλη την Ινδονησία, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια τους έστελναν στην Καμπότζη για να πουλήσουν τους νεφρούς τους για μεταμοσχεύσεις, όπως εξήγησε ο Χένγκι Χαριάντι, ο διευθυντής της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας της Τζακάρτας.

Οι δράστες υπόσχονταν να δώσουν στο κάθε θύμα 135.000 εκατ. ρουπίες (9.000 ευρώ).

Τα θύματα συμφωνούσαν να πουλήσουν τα όργανά τους επειδή χρειάζονταν χρήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχασαν τη δουλειά τους κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε ο Χένγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η διακίνηση ανθρώπων, κυρίως για εργασία και συχνά για την εξόφληση κάποιου χρέους, δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ινδονησία. Το 2019 οι αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα, στη μεγαλύτερη υπόθεση αυτού του είδους που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα: περίπου 1.200 θύματα είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.