Κιρσοί: η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Κιρσοί: η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο αγγειοχειρουργός Τσεκούρας Νικόλαος μας εξηγεί τα πάντα γύρω από το θέμα

Οι κιρσοί, αν και για τους περισσότερους ασθενείς εκλαμβάνονται πρωτίστως ως ένα αισθητικό πρόβλημα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους, στην ουσία οφείλονται σε ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων. Στα πρώτα στάδια, οι κιρσοί δεν δίνουν συμπτώματα, σε πιο προχωρημένο στάδιο όμως προκαλούν πόνο, βάρος, κάψιμο, οίδημα, κράμπες, αλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος, με την πιο επικίνδυνη επιπλοκή να είναι η θρόμβωση.

Σήμερα, η σύγχρονη αγγειοχειρουργική με τη βοήθεια του  ενδοαυλικού laser εγγυάται την οριστική εξάλειψη του προβλήματος, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα, χωρίς ανάγκη γενικής αναισθησίας, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί το φλεβικό σύστημα

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει το ταξίδι αυτό του αίματος, από τα πόδια προς τον κορμό, ωθώντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στη δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί

Ο βασικότερος λόγος καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων είναι η κληρονομικότητα. Άλλες αιτίες που συμβάλουν στην εμφάνιση των κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:

• ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.),

• οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.),

• η ηλικία,

• ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης,

• συγγενείς (γενετικοί) λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Κιρσοί: Ποιος ο ρόλος του επαγγέλματος

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του επαγγέλματος ενός ατόμου και την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών, ειδικά αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για τη φλεβίτιδα, ενώ ταυτόχρονα η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Επιπλέον, αν και τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας, η αφύσικη στάση των ποδιών, φαίνεται να επιβραδύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα δυσκολεύεται να κάνει την κίνηση που χρειάζεται, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γάμπας, με αποτέλεσμα η πολύωρη και καθημερινή χρήση των τακουνιών να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για τα πόδια με προδιάθεση ευρυαγγειών ή κιρσών. Θα λέγαμε ότι τα ψηλά τακούνια δεν προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια, αλλά την επιδεινώνουν σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Κιρσοί: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία των κιρσών γίνεται, πλέον, με το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί εξαιρετικά σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο αγγειοχειρουργός εισάγει αρχικά, στην πάσχουσα φλέβα, την οπτική ίνα του Laser. Εν συνεχεία, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας έτσι ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα. Η ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να πάει περίπατο και να φάει κανονικά, άμεσα, μετά την επέμβαση.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Ακολουθήστε τον κο Τσεκούρα σε Instagram , Facebook & YouTube .