Ομφαλοκήλη: Πώς εμφανίζεται- Ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της

Ομφαλοκήλη: Πώς εμφανίζεται- Ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της

Η εφαρμογή των πλεγμάτων αποτελεί επανάσταση στο χειρουργείο της κήλης, καθώς ελαχιστοποιείται ο πόνος και οι επιπλοκές

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Αρχικά εμφανίζεται σαν ένα μικρό εξόγκωμα, που προβάλλει μέσα από τον ομφαλό και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε μια στρογγυλή μάζα στο κέντρο της κοιλιάς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, συνήθως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη υποχωρεί αυτόματα έως το όγδοο έτος της ζωής τους. Επιπλέον μπορεί να εκδηλωθεί σε παχύσαρκους ή σε άντρες που σηκώνουν μεγάλα βάρη. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν επίμονο βήχα ή φτέρνισμα επίσης ενδέχεται να εμφανίσουν ομφαλοκήλη.

Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται η διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού και η εμφάνιση ενόχλησης στην περιοχή. Πόνος εκδηλώνεται στην περίπτωση που αυξηθεί το μέγεθος της ή προκληθούν επιπλοκές.

Η κύρια επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής είναι ο έντονος πόνος, η σκλήρυνση του περιεχομένου της κήλης, η ερυθρότητα και το οίδημα. Επιπλέον προκαλούνται διαταραχές στην πέψη, εντερικές διαταραχές καθώς και αίσθημα βάρους. Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται δυσφορία στο στομάχι και έντονο κοιλιακό άλγος.

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης. Ο γενικός χειρούργος λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, προκειμένου να τον καθοδηγήσει ανάλογα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος προκειμένου ο ιατρός να έχει πλήρη εικόνα της περιοχής.

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Για να ληφθεί η απόφαση, αν το χειρουργείο θα είναι ανοιχτό ή λαπαροσκοπικό, είναι απαραίτητη η γνώμη εξειδικευμένου γενικού χειρουργού, ο οποίος ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς θα κρίνει ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική και θα προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση και ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών. Ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, κυρίως σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους κήλης, είναι η λαπαρασκοπική. Μέσω μικροτομών, εισάγεται μια ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας (το λαπαροσκόπιο). Με αυτό το τρόπο απεικονίζεται λεπτομερώς η περιοχή της κήλης και εν συνεχεία με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων πραγματοποιείται η αποκατάστασή της.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, γίνεται αφαίρεση του κηλικού σάκου και ανατάσσονται τα προπίπτοντα σπλάχνα εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Εφόσον εντοπιστεί νέκρωση τμήματος αυτών, ακολουθεί υποχρεωτική αφαίρεση του νεκρωθέντος ιστού. Στη συνέχεια τοποθετούνται βιοσυμβατά συνθετικά πλέγματα, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό κοιλιακό τοίχωμα και να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή.

Η εφαρμογή των πλεγμάτων αποτελεί επανάσταση στο χειρουργείο της κήλης, καθώς ελαχιστοποιείται ο πόνος και οι επιπλοκές.

Για περισσότερες πληοροφορίες: www.xeirourgos-peristeri.gr