Τα τρία βασικά σημεία στο βούρτσισμα των δοντιών

Τα τρία βασικά σημεία στο βούρτσισμα των δοντιών

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών;

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν θα είναι ποτέ αρκετή αν και εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών μας. Άλλωστε η στοματική υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ενός όμορφου χαμόγελου. Ο οδοντίατρος στον Πειραιά Μπέλεσης Λάμπρος μας εξηγεί:

Πάνω στα δόντια μας σαν αόρατο στρώμα δημιουργείται η πλάκα. Η πλάκα διασπά το άμυλο των τροφών και παράγει οξέα που διαλύουν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας την γνωστή σε όλους μας τερηδόνα. Παράλληλα επιδρά στα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα. Το σωστό βούρτσισμα, η χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος αν και απλές είναι εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες που πρέπει να γίνονται καθημερινά.

Επιλογή οδοντόβουρτσας

Μια οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να είναι σκληρή. Είναι καλό να επιλέξουμε μια μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα με επίπεδη επιφάνεια τριχών, μικρού μεγέθους για να χωρά στα πίσω δόντια και να μπορεί να τα καθαρίσει καλά. Όταν οι τρίχες στραβώσουν πρέπει να αντικαθίσταται.

Οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα θεωρείται καλό να περιέχει φθόριο γιατί ενισχύει την αδαμαντίνη. Για όσους ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντόκρεμες με φυσικά συστατικά όπως η αλόη, το χαμομήλι, η μαστίχα κτλ. Ανάλογα με την περίπτωση αν υπάρχουν προβλήματα όπως ευαίσθητα δόντια, περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα τότε ο οδοντίατρος θα συστήσει τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας.

Στοματικό διάλυμα και νήμα

Η χρήση νήματος είναι πολύ σημαντική καθώς οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια είναι αδύνατον να καθαριστούν επαρκώς μόνο με την οδοντόβουρτσα. Σημαντική είναι και η χρήση στοματικού διαλύματος κυρίως σε περιπτώσεις ουλίτιδας και κακοσμίας.

*Για περισσότερες πληροφορίες: www.odontiatros-peiraias.gr