Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα που προσβάλλουν 1 στους 2 ανθρώπους

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα που προσβάλλουν 1 στους 2 ανθρώπους

Ποια είναι τα συμπτώματα και υπάρχει θεραπεία για το νόσημα

Τα κονδυλώµατα αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα των τελευταίων ετών. Η µετάδοσή τους είναι πολύ εύκολη και µπορεί να γίνει ακόµα και όταν χρησιµοποιείται προφυλακτικό.

Σύµφωνα µε έρευνες το 50% των ανδρών και το 70% των γυναικών προσβάλλονται από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Με ποια συµπτώµατα εκδηλώνονται, πόσο µπορεί να µας προστατεύσει το εµβόλιο και τι µπορούµε να κάνουµε αν έχουµε κολλήσει τον ιό;

Τα κονδυλώµατα προκαλούνται από τον ιό των κονδυλωµάτων HPV (human papilloma virus). Όταν ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα του δέρµατος ή των βλεννογόνων µπορεί να παραµείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για µήνες ή και χρόνια. Να σηµειώσουµε πως ένα ποσοστό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό δεν θα νοσήσει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστηµα υπερτερεί.

Τα κονδυλώµατα καθώς αναπτύσσονται αποκτούν την όψη του κουνουπιδιού. Κάποιες φορές είναι τόσο µικρά που δεν γίνονται ορατά µε γυµνό µάτι. Συνήθως δεν προκαλούν συµπτώµατα και είναι ανώδυνα.

Οι γυναίκες εντοπίζουν τα κονδυλώµατα που βρίσκονται στο εφηβαίο, το αιδoίο και την περιπρωκτική περιοχή. Τα κονδυλώµατα που µπορεί να εντοπίζονται στον κόλπο ή τον τράχηλο της µήτρας µπορούν να ανιχνευτούν µετά από εξέταση στον γιατρό.

Θεραπεία αποτελεί η αποµάκρυνση ή η καταστροφή του ιστού που φλεγµαίνει. Ανάλογα µε την περίπτωση ο γιατρός θα συστήσει κάποια φαρµακευτική αγωγή, την χρήση αλοιφής ή εάν ειναι εκτεταµένη η λοίµωξη καυτηριασµό µε laser.

Ο ιός βεβαία θα συνεχίσει να µένει στα επιθήλια του γεννητικού συστήµατος, εφόσον όµως ο ασθενής παρακολουθείται η περίπτωση υποτροπής είναι µικρή. Το εµβόλιο HPV αποτελεί ένα προληπτικό µέτρο, που συστήνεται σε γυναίκες πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

Εύα Μαραγκουδάκη, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος