Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας και πώς αντιμετωπίζεται – News.gr

Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας και πώς αντιμετωπίζεται

Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας και πώς αντιμετωπίζεται

Σε ποια ηλικία εκδηλώνεται

Με τον όρο γυναικομαστία περιγράφουμε την υπερπλασία του στήθους στους άνδρες, η οποία οφείλεται σε ορμονικούς ή άλλους παράγοντες. Πρόκειται για μία κατάσταση που εκδηλώνεται αρκετά συχνά σε αγόρια στην εφηβεία, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αίτια

  • Σε ένα ποσοστό αγοριών ο μαζικός αδένας αυξάνεται εξαιτίας των φυσιολογικών αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνεται και σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή των επιπέδων των ορμονών λόγω αύξησης της ηλικίας ή εξαιτίας λήψης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (καρδιολογικά, αγχολυτικά κτλ).
  • Η αύξηση του σωματικού βάρους προκαλεί αύξηση του λιπώδους ιστού στο στήθος και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία γυναικομαστίας.

Γυναικομαστία και ψυχολογία

Η γυναικομαστία αποτελεί μια κατάσταση με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου. Ο άνδρας νιώθει εγκλωβισμένος στην κατάσταση που βιώνει, πολλές φορές επιλέγει να απομονώνεται και προτιμά να αποφεύγει δραστηριότητες που θα εκθέταν το πρόβλημά του. Η αυτοπεποίθηση του μειώνεται δραματικά και επηρεάζονται έντονα οι διαπροσωπικές του σχέσεις.

Αντιμετώπιση

Στους εφήβους η γυναικομαστία συχνά υποχωρεί μόνη της σε ποσοστό 70℅ μέχρι την ενηλικίωση. Όταν οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, λύνοντας αυτό, αντιμετωπίζεται και η γυναικομαστία.

Μοναδική και οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σε άνδρες με γυναικομαστία και αύξηση του λιπώδους ιστού, αρχικά πραγματοποιείται PAL λιποαναρρόφηση στην περιοχή του στήθους. Στη συνέχεια θα ελεγχθεί και το μέγεθος του μαζικού αδένα και εφόσον είναι μεγάλος θα αφαιρεθεί μέσω μικρής τομής. Αν παρατηρηθεί και περίσσεια δέρματος ο πλαστικός χειρουργός θα την απομακρύνει μέσω  τομής γύρω από τη θηλαία άλω. Να σημειώσουμε πως μετά την επέμβαση οι τομές θα είναι δυσδιάκριτες και το αισθητικό αποτέλεσμα άψογο.

Κεραστάρης Δημήτρης, Πλαστικός Χειρουργός

www.drkerastaris.gr

1
σχόλιο
  1. avatar Chris

    Η εικόνα του άρθρου δεν έχει καμία σχέση με γυναικομαστία, είναι φυσιολογικότατο γυμνασμένο αντρικό στήθος χωρίς ίχνη γυναικομαστίας. Προσέχετε με αυτά, γιατί παραπληροφορείτε ο κόσμος και μετά δείχνει με το δάχτυλο άντρες που δεν έχουν σχέση με αυτή την πάθηση. Πραγματικό παράδειγμα γυναικομαστίας είναι το παρακάτω: https://img.medscapestatic.com/pi/meds/ckb/70/30670tn.jpg

Παρακαλούμε περιμένετε ...