Αξίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο 200 εκατομμύρια ευρώ;

Αξίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο 200 εκατομμύρια ευρώ;

Οι φήμες για τον Πορτογάλο άσο και τα εξωφρενικά ποσά που προκαλούν ίλιγγο

Κάθε καλοκαίρι έχει το δικό του μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ, και το φετινό σίριαλ, όπως όλα δείχνουν, θα έχει πρωταγωνιστή τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και αν έστω και τα μισά απ’ όσα ακούγονται μέχρι τώρα είναι αλήθεια, τότε μάλλον δε θα μιλάμε για το σίριαλ της χρονιάς, αλλά για το σίριαλ του αιώνα.

Ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της Ισπανίας, καθώς πιστεύεται ότι... ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Μία αντίστοιχη περίπτωση με το μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα, τον Λιονέλ Μέσι, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (με αναστολή) για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων.

Όμως σε αντίθεση με τον Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε φαίνεται διατεθειμένος να περάσει την ίδια ψυχοφθόρα δικαστική διαδικασία, και εμφανίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ισπανία για άλλες πολιτείες.

Από την πλευρά της, η Ρεάλ Μαδρίτης δε θέλει φυσικά να χάσει το μεγάλο αστέρι της. Όμως αν δεν μπορεί να του αλλάξει γνώμη, τουλάχιστον θέλει να είναι σίγουρη ότι θα εισπράξει ένα σεβαστό ποσό για την πώλησή του. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυμαίνεται περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό, σχεδόν διπλάσιο από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε το περασμένο καλοκαίρι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποκτήσει τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους, στην ακριβότερη μεταγραφή της ποδοσφαιρικής ιστορίας μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι: αξίζει να δώσει μία ομάδα 200 εκατομμύρια ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Αν το δούμε καθαρά αγωνιστικά, το πρόβλημα με αυτήν την εξωφρενική τιμή είναι η ηλικία του Ρονάλντο: η Γιουνάιτεντ μπορεί να πλήρωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τον Πογκμπά, όμως ο Πογκμπά είναι μόλις 24 ετών, και άρα έχει μπροστά του πολλά χρόνια ποδοσφαίρου στο υψηλότερο επίπεδο. Αντίθετα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πια κλείσει τα 32 του χρόνια. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι σε τρία ή σε τέσσερα χρόνια ο Πορτογάλος σταρ θα μπορεί να παίζει στο ίδιο υψηλό επίπεδο που αγωνίζεται σήμερα; Και ποιος θα ήταν τόσο βέβαιος γι’ αυτό ώστε να «ποντάρει» πάνω του 200 εκατομμύρια ευρώ;

Σίγουρα μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, και ίσως τον κορυφαίο της εποχής του. Όμως από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο παίζεται πλέον όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στα χρηματιστήρια, θα πρέπει κανείς να το σκεφτεί πολύ καλά πριν αδειάσει τα ταμεία της ομάδας του για να φέρει σε αυτήν τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ή οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, εδώ που τα λέμε: δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το να πληρώνει κανείς τέτοια ποσά για έναν ποδοσφαιριστή δεν είναι απλώς υπερβολικό, αλλά είναι και ένα τεράστιο ρίσκο. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν ένας ποδοσφαιριστής που κοστολογείται στα 100 εκατομμύρια ευρώ τραυματιστεί σοβαρά και μείνει εκτός γηπέδων για ένα χρόνο; Πώς θα μπορέσει η ομάδα του να κάνει απόσβεση των χρημάτων που πλήρωσε για να τον αποκτήσει;

Βέβαια, η περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο θα έλεγε κανείς ότι είναι ξεχωριστή, καθώς ο Πορτογάλος άσος είναι μία πραγματικά αστείρευτη πηγή εσόδων για όσους τον εμπιστεύονται. Ακόμα και οι αναρτήσεις του στο Twitter, το Instagram και το Facebook, που διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, εκτιμάται σύμφωνα με το Forbes ότι αποφέρουν περίπου 1,44 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά (!) στους χορηγούς του, όπως η Nike και η Tag Heuer. Επομένως, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η επένδυση στα πόδια του είναι ασφαλής, αν συνυπολογίσει κανείς τη δημοσιότητα γύρω από τη μεταγραφή του, τις τρελές πωλήσεις που αναμφίβολα θα καταγράψουν οι φανέλες με το όνομά του, και γενικά την επίδραση του brand που έχει χτίσει με τον ιδρώτα του (κυριολεκτικά) ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μπάγερν Μονάχου (αν και η τελευταία το διέψευσε κατηγορηματικά) φέρονται να είναι διατεθειμένες να δώσουν γην και ύδωρ για να αποκτήσουν τον 32χρονο άσο, πιστεύοντας ότι κανένα ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ώστε να μην μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ως φαβορί για την απόκτησή του εμφανίζεται για την ώρα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ίδια ομάδα που πέρυσι το καλοκαίρι έσπασε το ρεκόρ για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Θα το κάνει και φέτος με ακόμα πιο εκκωφαντικό τρόπο, φέρνοντας πίσω στο Ολντ Τράφορντ έναν παίκτη που οι οπαδοί της νοσταλγούν και θέλουν να ξαναδούν με την κόκκινη φανέλα της;