Η UEFA στο κυνήγι των big money: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στο Champions League

Η UEFA στο κυνήγι των big money: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στο Champions League

Το νέο σύστημα δίνει προτεραιότητα στις «εμπορικές» ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης

Όσο κι αν η UEFA δεν θέλει να το παραδεχθεί, το νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League, που τίθεται σε εφαρμογή από το 2018, ευνοεί τα... big money, δίνοντας προτεραιότητα στις «εμπορικές» ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και μειώνοντας στο ελάχιστο τη συμμετοχή λιγότερο εύπορων ή έστω «λαμπερών» ομάδων στη φάση των ομίλων.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι δύο σημαντικότερες αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τη χρονιά 2018-19:

- Οι τέσσερις πρώτοι στη βαθμολογία των πρωταθλημάτων των τεσσάρων κορυφαίων χωρών στην κατάταξη της UEFA προκρίνονται απευθείας στη φάση των ομίλων. Δηλαδή, από τις 32 θέσεις της φάσης των ομίλων, οι μισές ακριβώς (16) είναι «κλειδωμένες» από τις ομάδες τεσσάρων μόνο χωρών, ενώ άλλη μία είναι «ρεζερβέ» για την ομάδα που θα έχει κατακτήσει το Europa League της προηγούμενης χρονιάς.

- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντελεστών της κάθε ομάδας, με βάση τους οποίους κατατάσσονται σε ισχυρούς και αδύναμους. Πλέον, σε αυτόν δε θα συνυπολογίζεται ο συντελεστής της χώρας από την οποία προέρχεται η κάθε ομάδα (εκτός και αν ο συντελεστής της είναι χαμηλότερος από το 20% του συντελεστή της χώρας), ενώ στο εξής θα συνυπολογίζονται με συντελεστές βαρύτητας οι τίτλοι που έχει κατακτήσει η κάθε ομάδα σε Champions League και Europa League.

Έτσι, είναι δεδομένο ότι οι ομάδες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα κυριαρχούν, όχι μόνο στη φάση νοκ-άουτ της διοργάνωσης, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά και στη φάση των ομίλων, καθώς πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολο για ομάδες από μικρότερα πρωταθλήματα, όπως π.χ. της Ελβετίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας ή της Σκωτίας, που μέχρι σήμερα συμμετείχαν τακτικά στη διοργάνωση (όπως η Βασιλεία, ο Ολυμπιακός και η Σέλτικ) να προκριθούν στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League. Αντίθετα, ήδη από τη φάση των ομίλων θα παρακολουθούμε περισσότερες ιταλοϊσπανικές, αγγλογερμανικές, αγγλοϊσπανικές κλπ μονομαχίες, που σίγουρα είναι περισσότερο εμπορικές από παιχνίδια μεταξύ μίας αγγλικής και μίας τσέχικης ή μίας σουηδικής ομάδας, για παράδειγμα, όμως εγείρουν το ερώτημα αν είναι δίκαιο για τις ομάδες αυτές που προέρχονται από λιγότερο εμπορικά πρωταθλήματα να πρέπει να περάσουν από... συμπληγάδες για να φτάσουν στους 32 της διοργάνωσης.

Η μία άποψη είναι ότι η απόφαση της UEFA είναι η ενδεδειγμένη, από τη στιγμή που το νέο σύστημα είναι δεδομένο ότι θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα τόσο στην UEFA, όσο και στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Champions League, και εν τέλει αυτός είναι και ο βασικός σκοπός των αλλαγών που προωθούνται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η άλλη άποψη είναι όμως ότι με το σχέδιο αυτό δημιουργείται ουσιαστικά μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τις ομάδες που προέρχονται από τα μεγάλα πρωταθλήματα να έχουν ένα άνισο bonus σε σχέση με τις ομάδες των άλλων πρωταθλημάτων, οι οποίες ουσιαστικά στερούνται της ευκαιρίας τους να κοιτάξουν στα μάτια τα «θηρία» της Ευρώπης, και μαζί στερούνται και τα εκατομμύρια που θα τους απέφερε η συμμετοχή τους στους ομίλους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πώς θα «γεμίζουν» οι εναπομείνασες θέσεις των ομίλων του Champions League, το πόσες ομάδες και από ποιες χώρες δηλαδή θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους και το πόσες και ποιες θα πρέπει να αγωνιστούν στα προκριματικά, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2017, και τότε θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό στην αγαπημένη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.