Μέρκελ: Καμία απόφαση για τρίτο πακέτο πριν τα μέσα του 2014

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Όπως φαίνεται, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί ανάγκης ύπαρξης τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, η επίσημη γραμμή για το ελληνικό θέμα δεν αλλάζει στο Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο να σπεύδει μάλιστα να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η στάση Σόιμπλε σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.

"Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί", δήλωσε ο Μάρτιν Κοτχάους, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Επίσης, ο Κοτχάους απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Όμως και η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο SAT.1, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απόφαση για το μέγεθος του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2014, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η συζήτηση για το πακέτο αυτό είναι υπαρκτή.

"Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό θα χρειαστεί τελικά. Θα μπορούμε να το πούμε αυτό μόνο περίπου στα μέσα της επόμενης χρονιάς", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, που επεσήμανε πως ανοιχτό παραμένει ακόμα και το από πού θα προέλθουν οι πόροι για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι έχει κάνει "πολύ, πολύ καλή πρόοδο".