“Κλειστή” η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την Κομισιόν

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σχετίζεται περισσότερο με την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και λιγότερο από την ικανότητα της ελληνικής βιομηχανίας να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες, διατυπώνουν οι αναλυτές της Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2012 που δόθηκε στην δημοσιότητα και φέρει τον τίτλο "Αποκομίζοντας τα οφέλη από την Παγκοσμιοποίηση".

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ κλειστή οικονομία, καθώς βάσει του μεγέθους της, οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι περίπου 50%, αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 25%.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει εγνωσμένες αδυναμίες στο επιχειρηματικό της περιβάλλον και ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την απλοποίηση των διαδικασιών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά η εφαρμογή τους προχωρά με αργό ρυθμό.

Επίσης αναφέρεται πως οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης εξ αιτίας της μεγάλης ύφεσης και της δύσκολης καταστάσεως των ελληνικών τραπεζών. Η δύσκολη δε οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει σε πτώση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Θανάσης Κουκάκης