Το ΕuroWorkingGroup εγκρίνει τα 21 από τα 22 Ελληνικά προαπαιτούμενα

Με ολιγοήμερη καθυστέρηση θα δοθούν τα 4 δισ. ευρώ της δόσης προς τη Ελλάδα, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το θέμα τη Δευτέρα και όχι σήμερα όπως αρχικώς είχε προγραμματισθεί. Μάλιστα όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα αμέσως μόλις υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα και δεν αναμένει να υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση του ποσού.

Ήδη από χθες η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως και τα 22 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα έχουν εκπληρωθεί, ωστόσο η τελική αξιολόγηση της τρόικας θα κατατεθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της γερμανικής συμβολής στη δόση.

Τονίζεται πως 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τον EFSF και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αποπληρωμή των λήξεων ομολόγων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρω θα ολοκληρωθεί έγκαιρα μέσα στον Αύγουστο με τα χρήματα της δόσης των 2,5 δισ. ευρω.

Στις 28 Ιουλίου ημέρα Κυριακή θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ.

 

Ικανοποίησε τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα η Ελλάδα

Ένα μόλις βήμα πριν από την εκταμίευση της δόσης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας πέτυχε να ικανοποιήσει τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα - όπως επιβεβαιώνει και η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα. Κατά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την Ελλάδα και η εκταμίευση του μέρους του ποσού που αφορά το EFSF θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

To τελευταίο προαπαιτούμενο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εκπλήρωσης, είναι όπως αναφέρεται το μέτρο της διαθεσιμότητας και η εφαρμογή του κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.