Σόιμπλε : Στο τέλος του 2014 θα δούμε για τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα

“Το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο μέχρι το τέλος του 2014”. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα – δηλαδή τρίτου δανείου – θα συζητηθεί όταν φτάσουμε σε εκείνη την περίοδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας.

Ο κύριος Σόιμπλε έβαλε νέο φρένο στις όποιες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς για τις κατοχικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι το θέμα έχει λυθεί με διεθνείς συνθήκες.

Μεταξύ άλλων έδωσε "Ραντεβού σε 18 μήνες", καθώς αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ερωτηθείς στη κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα ληφθούν στα τέλη του 2014 όταν και η τρόϊκα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν θέλει να υποκαταστήσει την τρόικα ή να εμφανισθεί ως καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο πως το εάν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα θα αποφασισθεί στο τέταρτο τρίμηνο 2013 όταν η τρόϊκα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.

Σόιμπλε σε Σαμαρά: Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο όχι μισοάδειο

Θετική ήταν η αντιμετώπιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τη χώρα μας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κύριο Σαμαρά, το ποτήρι είναι περισσότερο γεμάτο παρά άδειο, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο κύριος Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε από την πλαϊνή είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου είχε για περίπου 40 λεπτά συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και προσωπική συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επίσης ο κύριος Σόιμπλε συμμετείχε σε ευρεία υπουργική συνάντηση κατά την οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Από την πλευρά της γερμανικής αντιπροσωπείας παρευρέθηκαν ο υφυπουργός οικονομικών Στέφεν και ο υφυπουργός εργασίας Γιοακίμ φον Φούχτελ.

Τι έχει μεταδώσει από το πρωί το news.gr

"Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας" δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μετά από ερώτημα που του έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα κουρέματος.

"Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος", είπε απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Μάλιστα τόνισε: "Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας".

Στο μεταξύ μήνυμα γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα μετέφερε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι: Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα" και εξέφρασε το σεβασμό του στις ελληνικές προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση.

"Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό και επεσήμανε ότι: "Η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από τις επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης".

Όπως είπε η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, ενώ "Πριν από 10 χρόνια, εμείς οι Γερμανοί είμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης". Πάντως στην έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι η Αθήνα  ανακτά την ανταγωνιστικότητά της και έχουν μειωθεί οι ανισορροπίες, ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος της κρίσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε αναλυτικά και με χάρτες τους σταθμούς του Γερμανού υπουργού και τα μέτρα της αστυνομίας. Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε live στην υπηρεσία του χάρτη μέσω του news.gr.