Οι 72 ώρες του μαρτυρίου κρίνουν 8,1 δισ. και “απόδραση” ΔΝΤ

Διορία 72 ωρών δίνουν στελέχη της τρόικας που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο τριών ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έτσι ώστε τη Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών να μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες υγείας.

Πάντως η Κομισιόν διέψευσε ότι η ίδια έθεσε τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον Σαϊμον Ο΄Κόνορ, "το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα.

"Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι πάγια θέση της Επιτροπής είναι να μην σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά σε υποδόσεις ο Σ. Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους 6 μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί." Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ' αυτό το θέμα", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

 

Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή" επεσήμανε.

Μέχρι στιγμής στον αέρα παραμένει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα λάβει τα 8,1 δισ. ευρώ, αλλά ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη στάση του ώστε να αποχωρήσει.

Όπως έγραψε από χθες το news.gr η Κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί εντός του Ιουλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε προσωρινή αποχώρηση του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Πλέον φαίνεται ότι η μοναδική λύση που μπορεί αν προκριθεί από τους Ευρωπαίους είναι η χορήγηση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα.

Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές ανανεώθηκε για σήμερα και πλέον είναι ανοιχτό η διαπραγμάτευση να τραβήξει μετά το Eurogroup. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε κάποια θέματα να "κλείσουν" την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, νέα συνάντηση ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στην παράταση που ζητάει η ελληνική πλευρά.

Παράταση τριών έως πέντε μηνών για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης παρουσίασε την πρόταση του για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος κινητικότητας, ωστόσο δεν επετεύχθη καμία συμφωνία μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των επικεφαλής της τρόικας.