Βρούτσης: Δεν κινδυνεύουν από νέες περικοπές οι συντάξεις

Κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει πως το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις θα είναι ανταποδοτικό, ενώ προαναγγέλλει επέκταση του εργοσήμου και καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις.

“Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων”, ξεκαθαρίζει ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας κάποια θετικά στοιχεία, όπως είναι η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αύξηση των ελέγχων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της απασχόλησης.

Αναφορικά με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, που δείχνουν ότι γίνονται περισσότερες προσλήψεις παρά απολύσεις τους τελευταίους μήνες, παραδέχεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι ένας μόνο από τους προσδιοριστικούς παράγοντες εξέλιξης της ανεργίας, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία για τις πλασματικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι με το σύστημα “Ήλιος” το υπουργείο μπόρεσε να εξακριβώσει κάποια παράδοξα, όπως το ότι έχουν εντοπιστεί 138 άτομα που λαμβάνουν έξι διαφορετικές συντάξεις, 151 άτομα με επτά συντάξεις, 11 άτομα με οκτώ συντάξεις, αλλά και τρία άτομα που λαμβάνουν συντάξεις από εννέα διαφορετικές πηγές !

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του συστήματος “Ήλιος”, το ύψος της μέσης σύνταξης είναι σήμερα στα 907,65 ευρώ, ενώ η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη το μήνα Μάιο για τους 2.714.034 συνταξιούχους ανήλθε στα 2.281.747.514,08 ευρώ.