Με σφραγίδα Φινλανδίας οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα

Τα θετικά σχόλια της γερμανικής κυβέρνησης έλαβαν οι προτάσεις της ομάδας ειδικών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

“Οι προτάσεις του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Έρκι Λίκανεν που παρουσιάστηκαν προχθές στις Βρυξέλλες συνιστούν μια σημαντική συμβολή για τη σταθεροποίηση των αγορών”, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό άξονα της έκθεσης αποτελεί η πρόταση για τον διαχωρισμό των πρωτογενών τραπεζικών λειτουργιών από τις επενδυτικές δραστηριότητες, προκειμένου να μην καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών, όταν οι τελευταίες απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας ριψοκίνδυνων επενδυτικών επιλογών.

Και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα διδάγματα που άντλησε από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ο Λίκανεν: “Τα κέρδη είναι ιδιωτικά, ενώ οι ζημιές δημόσιες”.

Εάν δηλαδή μια κυβέρνηση ισχυριστεί πώς οι τράπεζες είναι συστημικά σημαντικές και θα πρέπει να διασωθούν όπως και να γίνει με τα χρήματα των φορολογουμένων δίνει ένα εσφαλμένο κίνητρο για ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

Όπως γράφει η Deutche Welle εάν εφαρμοσθούν οι προτάσεις του Έκι Λίκανεν, θα μπορούσε να διευθετηθεί εύκολα το πρόβλημα του επενδυτικού τμήματος μιας τράπεζας και να διασωθεί εκείνο της εξυπηρέτησης των πελατών. Κάτι παρόμοιο προτείνει και ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ. Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης προτείνει επίσης να αυξηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με τις δικές τους δυνάμεις τις κρίσεις. Ο Έρκι Λίκανεν τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των μπόνους για τους τραπεζικούς μάνατζερ.

Ο Λίκανεν θέλει περισσότερη διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. “Οι πολίτες”, υποστηρίζει, “θα έχουν διπλό όφελος από την εν λόγω μεταρρύθμιση. Κατ` αρχήν μειώνεται ο κίνδυνος να επωμίζονται τις ευθύνες για τα λάθη άλλων, ενώ παράλληλα η διαφάνεια θα οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό για την προσέλκυση πελατών”.

Οι προτάσεις του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας προκαλούν ανησυχίες στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Οι τράπεζές αντιδρούν κυρίως στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους και κάνουν λόγο για προσπάθεια διάλυσής τους. Ο Λίκανεν απορρίπτει την κριτική και διευκρινίζει: “Το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο της ενιαίας τράπεζας θα μπορούσε να παραμείνει άθικτο, καθώς οι δύο ξεχωριστές τραπεζικές λειτουργίες θα μπορούσαν να παραμείνουν στον ίδιο τραπεζικό όμιλο”.