Αγωνιώδεις προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα κυβέρνησης – τρόικας

Διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα θα βρεθούν εκ νέου σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
 
Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ με την τρόικα να εξακολουθεί να αμφισβητεί τις προτεινόμενες περικοπές στις δαπάνες υγείας, ΟΤΑ και Άμυνας και να επιζητεί μεγαλύτερο μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να αντικατασταθούν όλα τα αμφισβητούμενα μέτρα με αποδοτικές παρεμβάσεις και στο πλαίσιο αυτό ζητούν κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ, μειώσεις των συντάξεων που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε όσους οργανισμούς κλείνουν.
 
Στα διαρθρωτικά μέτρα που η τρόικα θεωρεί ότι δεν έχουν προχωρήσει και ζητεί πρόοδο πριν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται η απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, το κλείσιμο φορέων, η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.
 
Η Κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ που θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο Έτσι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ που σήμερα είναι στα 360 ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει κάτω  από τα 300 ευρώ.
 
Θανάσης Κουκάκης