Ντανιέλ Γκρος: Αναπόφευκτο το νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Πληθαίνουν οι απόψεις που θεωρούν αναπόφευκτο το νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Εν μέσω της φλογερής κόντρας Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για τις αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ένα νέο μέτωπο φάινεται ότι ανοίγει.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντανιέλ Γκρος εκτιμά ότι το OSI (Official Sector Involvement), σε αντιδιαστολή με το PSI (Private Sector Involvement), θα είναι "αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό".

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο να μην υπολογιστούν στο ελληνικό χρέος τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου του 2012, πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι "δεν μιλάμε για διευθέτηση του χρέους, αλλά για γενναία μείωση".

Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας τη Δευτέρα - Η κυβέρνηση θα ζητήσει ξανά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Μέσα σε όλα, θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου το επιτελείο της τρόικας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με πρώτο και κύριο αίτημα τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ωστόσο, θα συζητηθεί και η πορεία των εσόδων κατά το μήνα Μάιο, για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", τόνισε: "Αν η πορεία των εσόδων είναι καλή και στο ρυθμό που αναμένει η τρόικα, δύσκολα οι δανειστές μας θα μπορούν να αρνηθούν στην Αθήνα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση".

Άλλωστε, η ίδια η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι τα όποια αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθούν αυστηρά από την πορεία των εσόδων.