Europolitique: Η εμπιστοσύνη επιστρέφει ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα

Εξασέλιδο αφιέρωμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique, κάνοντας λόγο στον υπότιτλο για μια “δειλή επιστροφή της εμπιστοσύνης” ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Στο κύριο άρθρο του αφιερώματος αναφέρεται ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν πετύχει μία σύγκλιση απόψεων, η οποία δεν υπήρχε από την αρχή της κρίσης έως σήμερα. Το Europolitique εξηγεί ότι σε αυτή την επιστροφή της εμπιστοσύνης, έναν χρόνο μετά τη διεξαγωγή δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο μία σειρά από παράγοντες, που έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι πλέον γύρισε σελίδα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο σημερινός πρωθυπουργός αποδείχθηκε “πολύ πιο επιδέξιος από ό,τι αναμενόταν” στο να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ καθοριστικός χαρακτηρίζεται και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που οι συνεργάτες του περιγράφουν ως “κάποιον διαρκώς κρεμασμένο στο τηλέφωνο με τους ομολόγους του στο Eurogroup”.

Σημαντικός χαρακτηρίζεται όμως και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το ξεκαθάρισμα στο τραπεζικό τοπίο, ενώ σε άλλο κείμενο του αφιερώματος ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, σημειώνει ότι έχει πραγματικά σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

- Μετά από ένα δύσκολο 2012, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Οι τιμές άρχισαν να μειώνονται κατά τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ευελιξίας των μισθών, συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σημαντικά, από το 11,7% του ΑΕΠ το 2011 στο 5,3% το 2012, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% το 2013 και στο 1,7% το 2014.

- Τα βασικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι γενικά αρνητικά. Αυτό είναι το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης στην Ελλάδα. Γι' αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν ανάκαμψη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με το πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

- Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι σε πορεία ολοκλήρωσης, κατά τρόπο που υποστηρίζει την ανάκαμψη και διασφαλίζει την προστασία των καταθετών. Οι τραπεζικές καταθέσεις σημείωσαν πρόσφατα αύξηση. Οι αρχές πρέπει να αναπτύξουν τώρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του. Αυτή η στρατηγική θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στον εξορθολογισμό των ξένων επενδύσεων των τραπεζών.