Οι τροικανές έριδες τροχοπέδη στην Ελλάδα

Το κλίμα σύγκρουσης που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της τρόικας φέρνει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές γραμμές των δανειστών.

Η διαμάχη μεταξύ των μελών της τρόικας είναι γνωστή το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως φαίνεται ότι πλέον δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπροσώπου της κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση στο Reuters αργά το βράδυ ότι: “Τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικα. Εφόσον η Τρόικα δεν έχει καταλήξει σε κοινή θέση οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιο δύσκολες”. Η Ελλάδα περιμένει με αγωνία να εισπράξει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η αδυναμία συμφωνίας μπλοκάρει τις διαδικασίες, ενώ φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι εξελίξεις δεν είναι μόνο στο χέρι της χώρας, αλλά κυρίως στην πλευρά των δανειστών που δεν έχουν κοινή κατεύθυνση.

Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω κούρεμα του χρέους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο εκτροχιασμό από τους όρους του πακέτου διάσωσης, ενώ η Ευρώπη αντιστέκεται σε αυτή τη δυνατότητα για μια νέα αναδιάρθρωση χρέους και προτιμά να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να επανέλθει εντός τροχιάς.

“Κάθε φορά που διαπιστωνόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα παραπαίουν, οι υποψίες έπεφταν στους Έλληνες που εφέροντο ως ένοχοι”, παρατηρεί το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση, διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει επειδή οι δανειστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη Deutche Welle, τo Focus επισημαίνει, πάντως, ότι εάν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν έχει σημειωθεί συμφωνία μεταξύ της Τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανό να μην εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. "Μακροπρόθεσμα η χώρα θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "σύμφωνα με ειδικούς οι Αθήνα θα λάβει σε κάθε περίπτωση τα χρήματα προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης".