Στα 27 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής στο πρώτο τρίμηνο του 2013

Στα 27 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε: “Η ορατή πια βελτίωση του οικονομικού κλίματος υποδηλώνει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα με την πρόοδο μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών, στον τραπεζικό κλάδο παρατηρούμε τη σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή των καταθέσεων και τη σχετική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Εν γένει, η οργανική κερδοφορία των τραπεζών δείχνει πλέον σαφή σημάδια ανάπτυξης.

H Εθνική συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και του ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην παραγωγικότητα μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης, και είναι σε θέση να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για επιπλέον σημαντικές περικοπές. Επίσης, η ΕΤΕ έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας”.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 186 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 265 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη τη μη επαναλαμβανόμενη απομείωση λόγω της απόκτησης της Eurobank, ύψους 159 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ήταν η συμβολή της Finansbank, με κέρδη ύψους 155 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης είχαν, μετά από πέντε τρίμηνα, θετική συνεισφορά στην κερδοφορία. Επιπλέον, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομικής προσαρμογής οδήγησε στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και επέτρεψε τον αντιλογισμό προβλέψεων ύψους 276 εκατ. ευρώ για ενδεχόμενη απομείωση απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Η στρατηγική εστίασης του Ομίλου στην περιστολή των λειτουργικών δαπανών συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη να μειώνονται κατά 10% και 3% αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών συνεχίστηκε, με καταγραφή νέων επισφαλειών ύψους 616 εκατ. ευρώ έναντι 662 εκατ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου. Απόρροια αυτής της επιβράδυνσης ήταν η διενέργεια χαμηλότερων προβλέψεων τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, με ταυτόχρονη όμως διατήρηση του υψηλού επιπέδου κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις, το οποίο διαμορφώθηκε στο 54%.

Η αύξηση των καταθέσεων του Ομίλου κατά 5% σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό με την κατά 2% αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, βελτίωσαν το δείκτη ρευστότητας (δάνεια : καταθέσεις) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 104%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο ανταγωνιστικό επίπεδο του 95% --βελτιωμένος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση-- παρέχοντας στην Τράπεζα την ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην πελατειακή της βάση. Ο αντίστοιχος δείκτης για την ΝΑ Ευρώπη διαμορφώθηκε στο 108%, βελτιωμένος κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 104,15 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις αυξηθήκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 70,9 δισ. ευρώ, και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5% στα 60,48 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο pro-forma δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου (Core Tier I βάσει της EBA) διαμορφώθηκε σε 9,3%, μετά και τις προκαταβολές που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έναντι της αύξησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.