Ντάισελμπλουμ: Κούρεμα στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές

Κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις Γερμανικές εκλογές, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές βλέπει ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ με δύο συνεντεύξεις του σε ελληνικές εφημερίδες.

Ουσιαστικά ο επικεφαλής του Eurogroup τοποθετεί ακόμη μακρύτερα το κούρεμα αφού η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τόσο τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όσο και τις ευρωεκλογές.

Απαραίτητος όρος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην 'Καθημερινή" είναι να έχουν τηρηθεί στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της δανειακής σύμβασης.

"Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέος και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων" αναφέρει χαρακτηριστικά. "Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί" σημειώνει.

Νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, θα αποφασιστεί και αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να διαγράψει έως και 50 δισ. χρέους, αποκαλύπτει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα μας το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου και καλεί την Κομισιόν να επιδείξει ευελιξία και για τη χώρα μας, χωρίς να απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16.

Σε δεύτερη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" υπογραμμίζει ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τις καλοκαιρινές του διακοπές και αποκαλύπτει ότι έδωσε λίστα στην ελληνική πλευρά με όσα ελληνικής ιδιοκτησίας γιοτ είναι εγγεγραμμένα στην Ολλανδία, αλλά ακόμη δεν έχει καμία ενημέρωση από την Ελλάδα.