Τα κέρματα του 1 και των 2 σεντς κοστίζουν… ακριβά στην Ευρωζώνη

“Υπ' ατμόν” φαίνεται πως βρίσκονται τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ, καθώς η Κομισιόν, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, καταναλωτικές ενώσεις, νομισματοκοπεία και κεντρικές τράπεζες, μελετά ήδη τα υπέρ και τα κατά μίας ενδεχόμενης απόσυρσής τους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον των δύο κερμάτων είναι τέσσερα και είναι τα εξής:

1. Διατηρείται η παρούσα κατάσταση και τα κέρματα εξακολουθούν να εκδίδονται.

2. Τα κέρματα συνεχίζουν να εκδίδονται με μειωμένα έξοδα, αλλάζοντας τη σύνθεση του υλικού των κερμάτων.

3. Παύει η έκδοση των κερμάτων και αποσύρονται από την κυκλοφορία μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα.

4. Γίνεται σταδιακή απόσυρση των κερμάτων, με την παύση της έκδοσής τους, αλλά αυτά παραμένουν νόμιμο χρήμα. Σε αυτό το σενάριο, τα κέρματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταβολή ενός στρογγυλοποιημένου τελικού ποσού.

Η Κομισιόν τονίζει ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθη από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους φορείς και τα κράτη-μέλη είναι ότι η παραγωγή κερμάτων του 1 λεπτού και των 2 λεπτών είναι σαφώς μια ζημιογόνος δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι σωρευτικές ζημίες από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των κερμάτων αυτών και την τιμή που καταβάλλεται από το κράτος εκτιμάται συνολικά ότι ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ από το 2002.

Πάντως, επισημαίνεται ότι η στάση του κοινού απέναντι στο θέμα αυτό είναι μάλλον διφορούμενη. Αν και οι πολίτες της Ευρωζώνης έχουν συνηθίσει αυτά τα μικρά σε αξία κέρματα, σε περίπτωση απόσυρσής τους φοβούνται τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της Ευρωζώνης δεν χρησιμοποιούν τα κέρματα αυτά στις εμπορικές τους συναλλαγές και τα χειρίζονται ως αντικείμενα χωρίς καμία αξία, με αποτέλεσμα το ποσοστό απώλειάς τους να είναι πολύ υψηλό. Το υψηλό ποσοστό απώλειας των κερμάτων αυτών οδηγεί με τη σειρά του σε μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την έκδοσή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα κερμάτων των 1 και των 2 λεπτών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κυκλοφορούντων κερμάτων, αναφέρει η Επιτροπή.