“Υπερβολική και αντιπαραγωγική η μείωση των μισθών”

"Υπερβολική" χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) στη Βουλή την έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των μισθών. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία του προϋπολογισμού τονίζει ότι στο μέλλον ο κύριος δρόμος για την δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επιταχύνουν την ανάπτυξη και προσθέτει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο "θα αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μεταξύ σημειώνει ότι είναι "καλύτερη του αναμενομένου",η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στην Έκθεση ωστόσο, καταγράφεται η "μεγάλη υστέρηση" στα έσοδα, ενώ υπογραμμίζεται πως "δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας".

Η επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μεγάλη υστέρηση σημειώθηκε στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών.

Επιπροσθέτως, στην έκθεση τονίζεται ότι η "εσωτερική υποτίμηση" που επιχειρήθηκε με μειώσεις μισθών, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων κ.α. δεν επέφερε αντίστοιχες μειώσεις τιμών στα προϊόντα ούτε και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σημειώνεται πως "η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική. Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακέςή/και μονοπωλιακές καταστάσεις".