Στουρνάρας: Ανέφικτη για την ώρα η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Επιθυμητή, αλλά ανέφικτη για την ώρα, είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι τα “μεγάλα εμπόδια” για μία τέτοια κίνηση είναι τα έσοδα, τα οποία είναι “λίγο χειρότερα από τους στόχους”, όπως παραδέχθηκε, αλλά επανέλαβε πως το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί εκ νέου με την τρόικα τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα ήταν κατηγορηματικός σε σχέση με τον φόρο στα καύσιμα, τονίζοντας ότι η μείωσή του “δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων”.

“Κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο”, σημείωσε ακόμα ο υπουργός, προσθέτοντας: “Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση”.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε εξάλλου ο κ. Στουρνάρας σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκρίνει το Eurogroup "διπλή δόση" ύψους 7,4 δισ. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα. Ο υπουργός επεσήμανε ότι το θέμα "έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα", όμως ξεκαθάρισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν "ευχής έργον".

"Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την εξόφληση των "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της "διπλής δόσης", οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.