Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν

Ανακοινώσεις για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και τις ευκαιρίες που δημιουργούν για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα κάνουν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Η κυβερνητική αντίδραση έρχεται λίγες μέρες μετά τις παρατηρήσεις του ΔΝΤ για τις υστερήσεις στο τομέα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σημειώνεται πως ο πρόσφατος μνημονιακός νομός που ψηφίστηκε στην Βουλή προβλέπει το άνοιγμα του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού και το άνοιγμα του ορκωτού εκτιμητή, ενώ ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων.

Ωστόσο, ο νόμος αναφέρεται και σε επαγγέλματα στα οποία πρέπει να διατηρηθούν οι άδειες για την άσκησή τους, κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή υγείας. Μεταξύ των επαγγελμάτων αυτών είναι τα σχετικά με την εμπορία πετρελαιοειδών καθώς και λιανικής πώλησης καυσίμων, επαγγέλματα σχετικά με την εμπορία λιπασμάτων, τα επαγγέλματα του κρεοπώλη, του ναυαγοσώστη, του λεμβούχου, επαγγέλματα σχετικά με το εμπόριο οπλών και εκρηκτικών καθώς και η λειτουργία κτηνιατρικών κλινικών.

Σημειώνεται πως στην έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε τη Δεύτερα αναφέρεται πως ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν επιφέρει μια αξιοσημείωτη μείωση των ονομαστικών μισθών, αυτό έχει σε πολύ περιορισμένο βαθμό αποτυπωθεί σε χαμηλότερες τιμές, λόγω της αποτυχίας στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γενικότερα στο άνοιγμα αγορών στον ανταγωνισμό. "Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πάρα πολύ από το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει μέχρι στιγμής σε μισθωτούς και συνταξιούχους", σημειώνεται στην έκθεση.