Προς αξιοποίηση το νησί…δίπλα στο νησί

Το νησί δίπλα στο νησί. Άραγε πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι στη δυτική πλευρά της Εύβοιας, υπάρχει ένα νησάκι που ενώνεται με την Ερέτρια; Το όνομά του θυμίζει παραμύθι...Ένα παραμύθι με ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χρόνια. Τότε που το νησί δεν επικοινωνούσε με τη στεριά και αποτελούσε το καθαρτήριο των ναυτικών, που έρχονταν μετά τα ταξίδια τους στην Ερέτρια.

Αυτό το νησάκι παραδόθηκε αργότερα στην Κοινότητα Ψαριανών, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την ελληνική επανάσταση. Επί χούντας παραχωρήθηκε με συντακτική πράξη στον ΕΟΤ, για χρήση και εκμετάλλευση. Για αρκετά χρόνια στεγαζόταν εκεί ένα από τα ξενοδοχεία της ιστορικής αλυσίδας των “Ξενία”, για να ακολουθήσουν μετά τη δεκαετία του '80 δύο ακόμα ενοικιαστές.

Η σημερινή δημοτική αρχή, έχοντας αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης του νησιού για τουριστική εκμετάλλευση από τον ΕΟΤ, αποφάσισε από το 2011 να ξεκινήσει τη διαδικασία αξιοποίησης του “παραμυθένιου” νησιού.

Το news.gr, σε επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο της Ερέτριας, Βασίλη Βελέντζα, έμαθε ότι η συγκεκριμένη έκταση 66 στρεμμάτων θα τεθεί σε διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την ανεύρεση μισθωτή για τα επόμενα 20 χρόνια. “Η τιμή έναρξης της μίσθωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100.000 ευρώ το χρόνο, 20.000.000 συνολικά μέχρι το πέρας της μίσθωσης”, επισημαίνει ο κύριος Βελέντζας. Το νησάκι περιλαμβάνει εγκαταστάσεις δύο ξενοδοχείων με 50 δωμάτια και 44 μπάνγκαλoου, εστιατόριο, αίθουσα συνεδρίων,γήπεδο γκολφ και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει προφορικά το ενδιαφέρον τους, υποψήφιοι αγοραστές (εκτός από Έλληνες) από τη Ρωσία, την Κύπρο, αλλά και Άραβες. Όπως μας είπε ο δήμαρχος Ερέτριας, τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για έναρξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού και επίσημα.

Μιλώντας με πηγές του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, μάθαμε και μία ενδιαφέρουσα παράμετρο της όλης υπόθεσης. Ότι σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του νησιού, έχει το δικαίωμα να σταματήσει το διαγωνισμό και να αναθέσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην περίπτωση αυτή, συνεδριάζει και αποφασίζει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων για να μεταφερθεί η έκταση στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου.

Το παράδειγμα του Πεζονησίου είναι ένα από τα πολλά ή εκατοντάδες αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα. Ερημικά νησάκια ή βραχονησίδες, που βρίσκονται διάσπαρτα, περιμετρικά της ελληνικής επικράτειας.

Ένας μικρός παράδεισος, που τα τελευταία πέντε χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος.

Ένα νησί “φάντασμα” της κεντρικής Εύβοιας, που κάποιος - έστω και με καθυστέρηση - σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει.