Στο 12% ο στόχος της Εθνικής για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου - ορίου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που πρέπει να καλυφθεί σε μετρητά με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από μετόχους και από μη μετόχους, συμμετοχής στην προσπάθεια της Εθνικής για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Για να καλυφθεί δε το ενδεχόμενο η ζήτηση να υπερβεί το προσδοκώμενο όριο του 10%, που ως προς το ποσό ανέρχεται σε 975,6 εκατ. ευρώ, λόγω της πιθανής συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, προτείνεται στη Γενική Συνέλευση, που θα συνέλθει τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση σε μετρητά να οριστεί μέχρι του ποσού των 1,171 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12% της αυξήσεως.

Εφόσον αυτό επιτευχθεί, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής αποκτήσεως μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Ως γνωστόν, με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής αποκτήσεως μετοχών (warrants) είναι 9.

Με την απόφαση της αναθεώρησης προς τα πάνω του ορίου-στόχου συμμετοχής των επενδυτών στην αύξηση στο 12%, η τράπεζα διασφαλίζει το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών επενδυτών και ευχέρεια κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα και με την πολιτική της για διεύρυνση της μετοχικής της βάσεως.